Rekordlivlig båtsommar orsakar tillfällig bränslebrist


Oliver Kristiansson jobbar femte sommaren i Airisto Strand, den tredje som hamnkapten. Foto: Anja Kuusisto
När helsingforsaren Ville Riikkala lägger till vid bränslebryggan i Airisto Strand är det med sin fars Targa 35:a.
Den har en 1000 liters dieseltank och blir inte tom i första taget, men så har han med kompisar under en par dagars utfärd hunnit till både Kökar i väst och Örö i öst.
Diesel finns det gott om i Airisto Strands bränsletankar, värre var det med bensinen häromdagen.
— Det har jag också hunnit råka ut för ett par gånger i sommar med en mindre båt. Det vill säga att bensinen varit slut då vi har velat tanka, säger Riikkala.
Eftersom han hade en reservtank med sig blev det inte akuta problem, men avståndet från Airisto till följande tankningsstation är rätt långt, konstaterar Riikkala.
— Den närmaste bränslebryggan är väl Nagu gästhamn, och om man då inte är säker på om de har bensin kan det bli problem.

Ville Riikkala tankar diesel i en Targa 35:a. Dieselbrist är det inte, men med en mindre båt har han också råkat ut för en tom bensinmack. Foto: Anja Kuusisto
”Egen reservtank kan vara räddningen”
Airistos bränslebrygga besöks samtidigt av en Yamarin 6230 som Janne Pettersson tankar med bensin.
Även han kör vanligen med en reservtank ombord, så akut bränslebrist har aldrig uppstått.
Nu kommer Pettersson till Airisto för att droppa av sina kompisar Peter ”Peetu” Enqvist och Dan Bergenvall innan han själv ska återvända till Sandö.
— Den här båten har en 140 liters bensintank, men nuförtiden finns det gott om stora båtar med väldigt stora tankar, säger kompisgänget.

Janne Pettersson tankar bensin i sin Yamarin, Peter Enqvist och Dan Bergenvall ska stiga i land. Foto: Anja Kuusisto
Airisto Strands hamnkapten Oliver Kristiansson håller med.
Hamnens 60 båtplatser har räckt till i sommar, men ofta har hamnen haft så gott som fullt. Och då de flesta båtar i regel tankar diesel, finns numera många nyare och större båtar som kräver bensin.
En omställning från diesel till bensin är på gång
På bränslebryggan finns i nuläget två tankstationer för diesel. De rymmer sammanlagt 26 kubik diesel, medan den enda bensintanken rymmer 10 kubik.
— Det är ett stort jobb att byta ut en hel tankstation, men riktningen verkar gå mot mer bensin, säger Kristiansson.
Nagubon Janne Karlsson som äger bränslebryggan på Nötö talar med erfarenhet uttryckligen om det här trendskiftet:
— Det är en omställning för gästhamnarna som är på gång. Då båtarna blir större och modernare borde många tankstationer bytas ut till bensin.

Nötös gästhamnsbrygga är populär. Foto: Nötö hembygdsförening
Förra veckoslutet sålde bensinen också på Nötö slut. Redan på måndag var problemet löst.
— Men då hade vi sålt samma mängd bensin på en vecka som vanligen går åt på två veckor.
Också på Nötö har gästhamnsbryggan varit väldigt välfylld, och det trots att ingen hamnvärd eller egentlig verksamhet finns i sommar.
— Det är egentligen otroligt, ingen annan service än bränsle finns det, då vi tyvärr måste stänga Nötöboden för i sommar. Men ändå har hamnen ofta varit proppfull. Matserveringen i Skolan är lockbetet på Nötö, de som driver den är duktiga, säger Karlsson, som med ljus och lykta söker efter en butiksföretagare till nästa sommar.

Sommarkväll 2020 på Jurmo. Foto: Klas Mattsson
Jurmo gästhamn har slagit nytt rekord
Ännu längre ut i skärgården, i Korpo södra skärgård, vittnar också Jurmos besökarantal om en båtsommar utan like.
— I juni slog vi rekord, säger Klas Mattsson. Vi har inte ens någon bränsleförsäljning, den närmaste är på Nötö. Men vår brygga har varit full mest hela tiden.
— Många stannar några dagar i taget när de väl är här. De har väl märkt att här finns saker att göra och se även vid sämre väder.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.