Förflytta dig till innehållet

Rekordlånga färjköer mellan Mossala och Iniö — "den här sommaren har varit exceptionell"

Kim Lund

Kim Lund

M/S Antonias kapacitet är relativt liten, 27 personbilar ryms ombord. Sommarens rusning på Ringvägen har gjort att många turister blir kvar på stranden. Foto: Kim Lund


I och med coronan har intresset för närturismen ökat märkbart i sommar. Det här syns tydligt i skärgården där trafiken har ökat rejält och färjköerna tidvis har vuxit sig långa.
— Att intresset för inrikesturismen blev så här stort i sommar har nog överraskat oss alla, säger Jutta Valkeinen, kommunikationsdirektör på Finferries.
Valkeinen berättar att det redan var livligt i juni, men att en tydlig ökning har skett den här veckan.
Det är främst vid färjan m/s Antonia som trafikerar mellan Mossala (Houtskär) och Iniö, som kön har varit ett problem. Vid de andra förbindelsebåtarna har trafiken löpt bättre.
Däremot rapporteras dagligen i skärgårdsbornas egna Facebookgrupper om långa köer också i Galtby på väg ut till Houtskär.

Vilken riktning man färdas på Ringvägen påverkar hur mycket man får köa

På Mossala-Iniö sträckan har den här veckan rekordmånga biljetter sålts och på onsdagen körde färjan ett extra varv efter kvällens sista tur, för att få över alla passagerare som köade.
Det är ändå främst på Mossala sidan som flaskhalsar har uppstått. I motsatt riktning, från Iniö till Mossala, har trafiken löpt bra. Det kan alltså löna sig för turister att åka ringvägen i motsatt riktning, för att undvika de värsta köerna.
— Tidigare somrar har kapaciteten på sträckan räckt bra, den här sommaren har varit exceptionell, säger Valkeinen.
Också Jari Nieminen, sakkunnig inom skärgårdstrafik på Egentliga Finlands NTM-central, uppger att den här sommaren har varit väldigt annorlunda.
— En Houtskärsbo har varit i kontakt med oss och berättade att personen aldrig har sett så mycket bilar där.
Att höja kapaciteten är dock inte så lätt. Nieminen säger att det inte är NTM-centralen som ansvarar för antalet turer som färjan kör.
NTM-centralen har beviljat understöd till Finferries för att sköta trafiken på stora ringvägen. Stödet beviljas för två år framåt och kan inte justeras i efterhand. I ansökan berättar trafikidkaren med vilka fartyg och hurdana tidtabeller trafiken kommer att skötas.
Trafikidkaren, alltså Finferries, kan visserligen välja att sätta in fler turer för färjan vid behov, men deras resurser är begränsade.
— För tillfället arbetar besättningen redan fulla timmar, och för att kunna öka kapaciteten skulle en andra besättning behövas, säger Nieminen.
För landsvägsfärjorna och fasta förbindelsefartygsrutter är det enklare att öka kapaciteten. Där kan NTM-centralen sätta in fler turer vid behov och Finferries skickar sedan räkningen till dem.
Också Finferries vd Mats Rosin hänvisar till den begränsade besättningen.
— I praktiken går det inte att sätta in flera turer just nu. Precis som bussar och tåg har färjorna en begränsad kapacitet som man inte kan öka genom att trycka på en knapp.
Rosin säger att det återstår att se hur situationen utvecklas.
— Den stora frågan är hur trafiken kommer att se ut nästa sommar.
Läs också: Kritik mot köerna: ”Turister får inte fastna på öar utan sovplats”

Dela artikeln

En kommentar: “Rekordlånga färjköer mellan Mossala och Iniö — "den här sommaren har varit exceptionell"

  1. Tina Lindgren skrev

    Varför slutar färjan köra mellan Mossala-Iniö så tidigt, redan på eftermiddagen? För oss hände följande: första dagen blev vi utan färjplats mellan Mossala-Iniö då vi var ’sent’ ute, mellan 16 och 17. Mossala resort var fullt, då körde vi tillabaka två färjor till Skärgårdsskolan, som sedan var vår bästa övernattning med ljuv bastu och simturer. Följande morgon åkte vi iväg tidigt, men inte tillräckligt, eftersom vi stod 5 timmar i färjkön med många andra. Där behövs en större färja och flere avgångar vid rusningstid. Mellan Iniö och Gustavs en färja med kapacitet över 50 bilar och 8 avgångar. Mellan Mossala och Iniö en färja för 27 bilar med endast 4 avgångar, där behövs en förändring faktiskt! Hur har detta inte kunnat åtgärdas redan, det är svårt att förstå! Kom att tänka ligger det någon sorts politik bakom det här? Man kunde kanske också rekommendera folk köra rutten motsols. Bra resa trots allt.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter