Rekordhögt antal TBE-fall – ökad skärgårdsturism och varmare klimat är bidragande faktorer

Under sommaren 2020 slogs många rekord inom den åboländska skärgården. Rekordmånga cyklade längs Skärgårdens ringvägar och turismen blomstrade.
Men sommaren gav även dystra rekord: aldrig förr har lika många fall av det fästingburna TBE-viruset konstaterats i Finland.
Den fästingburna hjärnhinneinflammationen, TBE, utgör tillsammans med borrelios de två sjukdomarna som sprids av fästingar i Finland.
Under 2010-talet har trenden varit stigande för såväl antalet TBE-fall och fästingar i allmänhet.
– Det här beror framförallt på att fästingsäsongen blir allt längre i takt med att klimatet blir varmare och våren kommer allt tidigare, säger Tero Klemola, professor i biologi vid Åbo universitet.

Coronan kan vara en delorsak till ökningen
Det kan finnas flera olika förklaringar till att de konstaterade fallen av TBE-viruset var rekordhöga ifjol.
Klemola nämner att den ökade turismen i skärgården och att finländarna i allmänhet rört sig mera utomhus till följd av coronaviruset kan vara en delorsak till ökningen.
– Det handlar ändå endast om spekulationer. Det är för tidigt att dra slutsatser baserat på endast ett års statistik, påpekar Klemola.
THL:s statistik visar att TBE-fallen inom Finland ökat från 69 fall år 2019 till 91 fall år 2020. Fallen var kring 80 både år 2017 och 2018.
– Trenden pekar utan tvekan uppåt, men fallen varierar ändå från år till år, säger Klemola.
Pargas toppar den nationella listan
Pargas toppar listan på det totala antalet TBE-fall i Finland mellan åren 2016 och 2020. Enligt THL:s statistik har sammanlagt 63 fall av viruset konstaterats i Pargas under den här tidsperioden.
I Åbo har 12 fall konstaterats och i S:t Karins 3. Enligt statistiken har inte ett enda fall av TBE-viruset konstaterats på Kimitoön.
– TBE är ändå i slutändan inte en särskilt vanlig sjukdom, trots den uppåtpekande trenden, säger Klemola. Han hänvisar till att antalet konstaterade fall i hela Finland varje år har hållit sig under 100.

Vaccinets effekter syns i statistiken
Finländare som rör sig inom riskområden för fästingburna sjukdomar har haft möjligheten att vaccinera sig mot TBE-viruset från och med år 2006.
Idag har alla som vill vaccinera sig mot viruset möjligheten att göra det. Vaccinet har även skrivits in i det nationella vaccinprogrammet i många områden inom Finland, bland annat i Pargas.
– Vaccineringens effekter syns säkert i statistiken, säger Klemola. Han förutspår att det årliga antalet TBE-fall skulle vara högre ifall vaccinet inte fanns.
”Följ skyddsanvisningarna!”
Det är viktigt att påminna sig om att TBE-vaccinet inte skyddar mot fästingar i allmänhet, och inte heller den andra fästingburna sjukdomen Borrelios.
Klemola uppmuntrar alla som rör sig i naturen att fortsättningsvis följa de skyddsanvisningar mot fästingar som finns på THL:s hemsida.
– Man kan skydda sig från fästingar genom att till exempel använda långa kläder som täcker huden och göra en “fästingkontroll” alltid efter att man har rört sig i naturen, säger Klemola.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.