Rekordhöga fosforhalter i haven – i Skärgårdshavet är syresituationen bra

Havsforskningsfartyget Aranda har återvänt från sin årliga vinterövervakningsresa. Under resan undersöktes Finlands havsområdens fysikaliska och kemiska tillstånd samt halter av skadliga ämnen. Under resan observerades det att fosforhalterna i Finlands havsområden har stigit.
Halterna var höga i Finlands alla havsområden. De observerade halterna var de högsta som någonsin uppmätts i Bottenviken och ovanligt höga också i Bottenhavet. Fosforhalterna var också höga i Finska viken och på vissa platser nära på rekordhöga för tidpunkten.
I de västra områdena var bottenvattnet fortfarande syrefritt och ställvis förekom giftigt svavelväte.
– Näringsförhållandena i Finska viken påverkas sannolikt mera av vattenutbyte från Egentliga Östersjön än av förändringar i fosfatbelastningen från land. Finska viken är inte är så djup, så det näringsrika bottenvattnet blandas ofta med ytvattnet, vilket gör näringsämnena tillgängliga för cyanobakterier på sommaren, säger resechef Harri Kankaanpää på Finlands miljöcentral Syke i ett pressmeddelande.
Lite bättre syresituation
En positiv iakttagelse var att syreförhållandena i Skärgårdshavet var goda, men fosforhalterna var klart högre än tidigare vintrar. De högsta fosforhalterna observerades i Skärgårdshavets södra del, som följd av inströmning av mer näringsrikt vatten från Egentliga Östersjön.
En annan positiv sak var att oljehalterna i Östersjön har sjunkit. Det beror sannolikt på strängare lagstiftning, internationella avtal, Finlands effektiva luftövervakning av havsområden och en allmän attitydförändring. Uppföljningen av Östersjöns oljehalter ingår i övervakningsprogrammet för Finlands havsförvaltning, sägs det i pressmeddelandet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.