Förflytta dig till innehållet

Rehabiliteringshunden Cooper från Nagu spelar spel och lyssnar på sagor

Tuuli Meriläinen
dam spelar spel med hund
Fingerfärdighet. Erna Svahnström gömmer godis och Cooper vet vad som ska hända. Alla uppgifter är gjorda för att träna bland annat händer eller fötter.

Annika Alopaeus arbetar som vårdhundsförare. Hennes fyrbenta arbetskompisar heter Cooper, Uffe och Malte och de stöder rehabiliteringen för både gamla och unga.

Idag besöker Alopaeus serviceboendet Grannas i Nagu tillsammans med rehabiliteringshunden Cooper. Han har arbetsvästen på sig och väntar ivrigt på att komma igång.

– Cooper är en labradoodle. De är snälla som labradorer och fiffiga som pudlar, säger Alopaeus om sin fem år gamla arbetskompis som dessutom har en päls som är mycket allergivänlig.

Alopaeus och Cooper utgör ett så kallat vårdhundsteam. Det består av en hundförare med utbildning inom vården som jobbar tillsammans med sin egen hund.

Cooper jobbar med seniorer

På Grannas arbetar Cooper idag bland annat med senioren Erna Svahnström. Svahnström plockar in hundgodis i små fack som Cooper ska hitta och hon kastar ringar som Cooper hämtar och lägger i en låda.

Svahnström går också på ”promenad” med Cooper i dagrummet och håller i kopplet medan hon drar fram rullstolen med fötterna.

äldre dam i rullstol tillsammans med vårdare och hundTuuli Meriläinen
Erna Svahnström går på ”promenad” med Cooper. Vårdhundsförare Annika Alopaeus berättar att hundarna väcker många minnen hos seniorerna eftersom många av dem haft egna djur.

– Jag ställer upp klara mål för varje kund och dokumenterar hur rehabiliteringen framskrider, berättar Alopaeus.

Hon vill poängtera att det finns en tanke bakom alla tricks som Cooper gör – målet kan vara att träna kundens minne, handens finmotorik, bålen, benen eller armarna.

För tillfället finns Alopaeus seniorkunder på Grannas i Nagu, Regnbågen i Korpo, Malmkulla i Pargas centrum och Hemmet i Åbo.

Lyssnar på sagor

Cooper jobbar också som läshund på skolan i Nagu en gång i veckan. Då läser fyra barn med läs- och skrivsvårigheter böcker högt för Cooper.

– Det är lätt att läsa för hunden eftersom han inte dömer någon, berättar Alopaeus och beskriver hur den nära kontakten med en hund gynnat elevernas inlärning och motivation.

– Forskning visar bland annat att halterna av stresshormonet kortisol sjunker och halterna av välmåendehormonet oxytocin ökar då man är nära en hund och rehabiliteringen kan dämpa ångest och sänka blodtrycket.

Sittande kvinna med hund.Tuuli Meriläinen
Compisteamet Annika Alopaeus och fem år gamla hunden Cooper.

Jobbar idag som privatföretagare

Alopaeus arbetade tidigare som hälsovårdare i Nagu, men är nu privatföretagare i företaget Compis. Utöver Cooper har hon också tvååriga labradoodlen Uffe som ännu har sin utbildning på hälft och tre månader gamla minilabradoodlen Malte som också ska genomgå skolning.

Verksamheten med rehabiliteringshundar i Finland organiseras av organisationen Hundar inom fostran och rehabilitering r.f. En kurs på svenska har arrangerats i Brusarby och det är där Alopaeus gått utbildningen.

För arbetet i skolan får hon för tillfället ekonomiskt stöd från Petreliusstiftelsen och för arbetet med en del av seniorerna av Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet fram till 2024.

kvinna spelar spel med hund medan en annan kvinna ser på.Tuuli Meriläinen
Erna Svahnström spelar luffarschack med Cooper som får en munsbit för varje spelknapp. Enligt Annika Alopaeus passar labradoodlen passar bra som rehabiliteringshund både på grund av lynnet och den eftersom den allergivänliga pälsen.

– Jag har försökt få Pargas stad att ekonomiskt stöda rehabiliteringen, säger Alopaeus som hoppas på att staden kunde säkra arbetet med seniorer på Grannas också i fortsättningen.

Alopaeus har inte ångrat att hon lämnade arbetet som hälsovårdare.

– Man ska arbeta med det man brinner för.

Annika Alopaeus

  • Ålder: 61 år
  • Bor: i Finby i Nagu
  • Familj: man, tre vuxna barn, ett barnbarn samt tre hundar, två hästar och en katt
  • Arbetar som: vårdhundsförare, arbetade tidigare som hälsovårdare. Studerar också till neuropsykiatrisk handledare.
  • Fritid: har hästar, är en passionerad stickare. – Jag har stickat säkert 50 tröjor.
  • På nattduksbordet just nu: – Minst 20 böcker. Jag läser allt från deckare till biografier och lyssnar på ljudböcker.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter