Regn och frisk vind ger pölar på nya Logomobron – förklaras som en egenskap i konstruktionen, inte ett fel

Fotgängare som tog sig över Logomobron på onsdagskvällen kunde observera vattenpölar på gångdäcket, tiotals sådana. Vatten droppade från det sänkta taket, mitt på gångdäcket.
Raden av pölar sträckte sig från ena ändan av bron till den andra. I och med den allt svalare kvällen var frågan om vattnet strax skulle frysa till is.
Ska det vara så här? ÅU fick tag på chefen för Åbo stads byggverksamhet, Kimmo Suonpää.
– Sannolikt är det fråga om vatten som kondenserats i stålkonstruktionerna.
Luftfuktigheten var väldigt hög på onsdagen och den kalla kvällen fick fukt att samlas på de massiva elementen, beräknade Suonpää.
Han lovade ändå kolla saken och återkomma:
– Bron är bra vädrad, så vattnet på brodäcket torkar snabbt.

Vattenpölarna känns något otrygga, särskilt som brodäcket har en mycket slät betongyta. Å andra sidan kommer fotgängare och cyklister – man får ju leda cyklar över bron – att släpa in hel del vatten och snö när vintern kommer.
Ett par timmar senare återkom Suonpää. Det är tydligen inte kondensation som är den huvudsakliga faktorn bakom onsdagens pölar, säger han.
– När det regnar och blåser friskt kan vatten samlas i brons bärande konstruktion.
Den bärande delen är den vinklade takkonstruktionen. Det var den som hängdes upp först, därefter kom gångdäcket och glasväggarna.
I och med att taket är format som det är, rinner den fukt som kondenserats inuti konstruktionen förr eller senare ned på gångbanan.

Vattnet kommer in genom springor som finns i glasskalet. Det skulle inte vara möjligt att täppa till dem, säger Suonpää.
– Springorna är nödvändiga för luftväxlingen, de behövs för att bron ska torka. Vattenpölarna är inte i sig självt inte ett problem, för de torkar snabbt efter att vinden mojnat och det nästan vågräta regnet upphör.
På torsdagen var däcket torrt, konstaterade Suonpää. I och med att bron är ny kommer Åbo stad ändå att ha noga koll på hurdana egenskaper den har i olika väder.
– Brons funktionalitet och beteende i olika förhållanden övervakas. Om det trots allt uppstår halka så åtgärdas den.
Märkligt sammanträffande att kolumnen: ”Har du testat vattenpölshoppning”?
av Emilia Nordling passar som ”klippt och skuren” beträffande Logomobron.
Nu blir det i alla fall obligatorisk” vattenpölshoppning” för hela slanten, dvs.
21 miljoner, helt oberoende av uppfostran och vilja…..
Man kan väl inte vänta sig att en så komplicerad konstruktion som Logomobron, som har både väggar, tak och golv, ska hålla tätt hela tiden. Speciellt inte under så extrema väderförhållanden som regn, och i synnerhet inte då man fick den så billigt!
Ingenjörsmässigt sett en idiotisk konstruktion. Den måste väl rivas om ett par årtionden.