Regionens yrkesläroverk tystnar för två veckor – undantaget är Brusaby i Kimito

Erfarenheterna från i vår gör att omställningen till distansarbete för två veckor knappast blir komplicerad. Det anser både Axxells rektor Lena Johansson och serviceområdeschef Hannu Immonen, som svarar för Åbo yrkesinstitut.
– I våras gick vi över till distansarbete på ett dygn. Nu har vi några dagar på oss för förberedelser, så förutsättningarna för att ta i bruk de digitala verktygen är goda, säger Immonen.
Åbo yrkesinstitut har sammanlagt 4 500 studerande.
Den regionala coronagruppen i Egentliga Finland har rekommenderat att andra stadiets yrkesläroanstalter övergår till distansundervisning senast på måndag.
– Vi tog i höst in 1 400 nya unga, men de har erfarenhet av distansstudier i grundskolan, så det blir ingen större omställning för dem heller, säger Immonen.

Kollar läget under andra veckan
Yrkesinstitutets fastigheter, som den vid Råggatan i Peltola dit bland annat merkonom- och datanomutbildningen nyligen flyttade, kommer i praktiken att tömmas.
Undantaget är kundtjänst och sådan service som kan vara nödvändig för somliga studerande.
– De som behöver hjälp får det, säger Immonen.
I och med att många av Åbo yrkesinstituts studerande dessutom är på väg på arbetsplatsinlärning, påverkar den stängda skolan dem inte alls.
I alla situationer där anställda och studerande verkligen möts, rekommenderas munskydd. Vissa detaljer är ännu oklara, såsom skolmaten, men de klarnar senare i veckan.
– Vi får ju hoppas det räcker med två veckor av distansstudier, men vi analyserar läget under den andra veckan, tillsammans med hälsovårdsmyndigheter.

”Det var lite väntat”
Där som Axxells enheter i Nyland fortsätter som normalt, övergår enheterna i Åbo och Pargas till distansundervisning på måndag. Mer detaljer om de praktiska arrangemangen ska ges senast på torsdag, uppger Axxell.
– Det här var lite väntat, men lite har vi undrat över varför det inte gäller gymnasier, säger rektor Lena Johansson.
Hon räknar med att det har att göra med ungas rörlighet. Där som gymnasieelever oftast bor på samma ort, har studerande vid en yrkesskola ofta en annan hemort, vilket innebär att de rör sig mer och i teorin oftare kan smittas och sprida smittan.
– Av våra studerande i Pargas bor ändå 50 procent också där.
Studerande vid Axxell kommer att informeras via Wilma och uppgifter om undervisningens innehåll ges via programmet Itslearning. Axxells internat i Pargas stängs också för två veckor.
Annorlunda i Kimito
Undantaget är Brusaby i Kimito, där distansstudierna påbörjas en vecka senare, säger Johansson. Internatet är också öppet nästa vecka.
– Det beror på att där då ordnas yrkesprov.
Proven ordnas normalt eftersom enheten är sådan att mycket görs utomhus och det är lättare att hålla trygga avstånd.
Uppskjutna yrkesprov skulle dessutom ha blivit ett bekymmer för många, säger Johansson. Därför erbjuder Axxell en beredskap att göra vissa undantag för studerande som blir utexaminerade inom kort.
– Det epidemiologiska läget i Kimitoön är också bättre än på många andra orter, säger Johansson.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.