Regeringspartierna flaggar för lanseringen av ett coronapass

Statsminister Sanna Marins (SDP) regering ska diskutera lanseringen av ett eventuellt coronapass på torsdag.
Enligt obekräftade förhandsuppgifter skulle passet införas som ett krav för inträde till bland annat festivaler, konserter, större evenemang, nattklubbar och restauranger. Passet skulle innehålla uppgifter om fullgjord vaccinering mot coronaviruset eller ett negativt coronatest. Lagförslaget bereds på Arbets- och näringsministeriet.
– Vi kommenterar inte frågan över huvud taget innan regeringens möte på torsdag, säger kommunikationsdirektör Mikko Koivumaa på Arbets- och näringsministeriet.
Statsminister Marin meddelade i måndags via Uutissuomalainen att regeringen fattar beslut om den nya hybridstrategin och coronapasset först i mitten av augusti. Enligt regeringskällor kan det ändå hända att regeringen tvingas ta ställning till coronapasset redan på torsdag eftermiddag.
– Jag tror inte att vi kan skjuta upp beslutet till mitten av augusti eftersom det handlar om ett så eldfängt tema som är på allas läppar, säger en regeringskälla som SPT har talat med.
Coronapass i flera EU-länder
Åtminstone Danmark, Frankrike, Tyskland och Spanien har lanserat coronapass i större eller mindre utsträckning för att få bukt medsmittspridningen. Motsvarande planer existerar i till exempel Storbritannien, Slovakien, Italien och Belgien. I Finland verkar alla regeringspartier ge grönt ljus för lanseringen av ett coronapass, men med vissa förbehåll.
Enligt Helsingin Sanomats utfrågning är det endast Sannfinländarnas och Kristdemokraternas riksdagsgrupper som entydigt motsätter sig förslaget att införa ett coronapass. Av regeringspartierna understryker Centern, SFP och Vänsterförbundet att lagförslaget inte får äventyra medborgarnas jämlikhet inför lagen och att coronapasset också måste innehålla information om negativa coronatest.
Näringsminister Mika Lintilä (C) och Centerns ordförande, finansminister Annika Saarikko har båda flaggat för coronapasset, men SDP ligger tills vidare lågt.
– Varken statsminister Sanna Marin eller familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) har meddelat var de står i frågan om coronapassen. Det tyder på att Socialdemokraternas ståndpunkt är oklar, säger Antti Ronkainen, forskare i politisk ekonomi vid Helsingfors universitet.

Målet högre vaccinationstäckning
Lanseringen av ett coronapass skulle förutsätta en ny lag som kunde träda i kraft tidigast i oktober.
– Institutet för hälsa och välfärd har ju tidigare signalerat att fokus i den nya hybridstrategin kretsar kring vaccinationstäckningen. Coronapasset vore en metod för att öka vaccinationstäckningen och kunde därför fungera som ett alternativ till nya och tuffa restriktioner, säger Ronkainen.
Åtminstone i Frankrike har lanseringen av coronapasset haft önskad effekt.
– Efter att Frankrike införde kravet på ett coronapass är det dubbelt så många som låter vaccinera sig än tidigare. Nu är det cirka 300 000 personer som tar den första dosen coronavaccin per dag i Frankrike, säger Ronkainen.
Har du juridiska tvivel kring lanseringen av ett coronapass?
– Landets rättslärda verkar vara ense om att kravet på ett eventuellt coronapass inte står i strid med grundlagen. För att coronapasset inte ska vara diskriminerande måste det innehålla uppgifter om vaccineringar, negativa coronatest och om man har insjuknat och tillfrisknat från covid-19.
Inga stora protester
Rent tekniskt vore det inte så svårt att genomföra lagförslaget, anser Ronkainen. Uppgifterna om alla finska medborgares vaccinationer finns redan i webbtjänsten Kanta.
– Att lansera en app som sedan generar en QR-kod som bevis på fullföljd vaccinering, och som kan avläsas vid entrén till diverse evenemang är ingen stor grej. Det är beredningen och informationen kring det hela som tar tid och slukar resurser, säger Ronkainen.
I Frankrike och Italien har demonstrationerna mot coronapasset avlöst varandra de senaste veckorna. Förra helgen var det cirka 200 000 personer som demonstrerade mot kravet på ett coronapass i Frankrike. Ronkainen tror inte på motsvarande protester i Finland.
– Det blir knappast någon stor folkrörelse som kommer att motsätta sig initiativet. Redan nu råder det ganska stark konsensus om att det inte är så dramatiskt att lansera ett coronapass. I Finland saknas dessutom ett ultraliberalt parti som skulle motsätta sig alla begränsningar av den individuella friheten, säger han.
Länder som har infört eller ska införa coronapass
Danmark
Frankrike
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.