Regeringens linje kvartstår – åtminstone ännu ingen rekommendation om munskydd


Regeringen meddelade den 3 juni att ingen allmän rekommendation om munskydd ges, utan var och en får själv besluta om man vill bära munskydd på allmänna platser. Foto: Ari Sundberg/SPT
Trots de senaste dagarnas allt mer positivt inställda uttalanden om munskydd står statsrådets beslut från 3 juni kvar. Finländare får själva välja att bära munskydd om de så vill, men någon allmän rekommendation finns åtminstone i nuläget inte i planerna.
Under de senaste dagarna har ändå ett flertal röster uttalat sig om att en rekommendation trots allt vore på plats om Finland ska klara sig undan en kraftig andra coronavåg i höst då alltfler återgår till vardagen efter semestern.
Trots det har regeringens linje åtminstone ännu inte ändrat, säger Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Kirsi Varhila.
— Vi följer fortfarande statsrådets tidigare beslut och trots de senaste dagarnas uttalanden har detta beslut inte ändrats, säger Varhila.
Hon tillägger ändå att regeringen i samband med att beslutet fattades också poängterade att beslutet ses över och vid behov ändras om epidemiläget så kräver.
— I nuläget är epidemiläget stabilt i landet och därmed har inga ändringar skett beträffande munskydden, men om och när en ändring sker så är det statsrådet som fattar beslutet.
I nuläget är Varhila inte medveten om att statsrådet över huvud taget skulle ha fört några diskussioner om att ändra sitt tidigare beslut.

Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Kirsi Varhila säger att statsrådet ansvarar för att fatta beslut om rekommendationer om användning av munskydd. Foto: Sami Perttilä/Social- och hälsovårdsministeriet
Nationell rekommendation efterlyses
Bland dem som förespråkat en allmän rekommendation på munskydd finns exempelvis Eeva Ruotsalainen, biträdande överläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Ruotsalainen efterlyste i Yles program A-Studio i måndags en nationell rekommendation om munskydd på sådana platser där det är svårt att hålla avstånd.
Även Mika Salminen, direktör för avdelningen för hälsosäkerhet vid Institutet för hälsa och välfärd, har offentligt uttalat sig om munskydden de senaste dagarna. Salminen har exempelvis till Yle kommenterat att institutet nu aktivt funderar över om en rekommendation trots allt vore på sin plats i Finland.
— Saken blir sannolikt aktuell senast då folk börjar återvända från semestrarna och såklart om epidemiläget förändras radikalt, sade Salminen till Yle.
Behov av en ny utredning?
Inför regeringens tidigare beslut om munskydden lät Social- och hälsovårdsministeriet en utomstående part i slutet av maj göra en utredning om vilken effekt munskydden kan ha på spridningen av coronaviruset. Enligt utredningen har munskydden minimal, om alls någon, inverkan på spridningen av luftvägsinfektioner bland befolkningen.
Kring samma tidpunkt gav även statsrådets vetenskapliga panel sin åsikt i frågan och ansåg då tvärtemot, alltså att munskydd vore till nytta på offentliga platser och i kollektivtrafiken.
Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) meddelade kort därefter, den 3 juni, att regeringen fattat beslutet om att inte ge någon allmän rekommendation om munskydd. Hon sade samtidigt att man ändå väl kan använda munskydd för att skydda andra i situationer där det är svårt att undvika närkontakt, exempelvis i kollektivtrafiken under rusningstid.
Bara två dagar senare meddelade Världshälsoorganisationen WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus att deras linje beträffande munskydd ändras. Från och med 5 juni rekommenderar WHO att man bär munskydd på alla platser där det är svårt att hålla avstånd.
— Med nya forskningsrön i åtanke råder WHO myndigheter att rekommendera användningen av munskydd där det finns stor smittorisk och dåliga möjligheter till att hålla distans, såsom i kollektivtrafiken, i affärer och i andra befolkade miljöer, sade han i samband med en pressträff.
Forskningen går framåt i rasande takt, borde en ny utredning om munskyddens nytta nu göras i Finland?
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.