Regeringens familjeledighetsreform ska öka jämställdheten – näringslivet tvivlar på planerna


Social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (VF) presenterade regeringens förslag till familjeledighetsreform på onsdagen. Foto: Henri Forss/SPT
Regeringen har blivit klar med sitt förslag till familjeledighetsreform. Social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (VF) presenterade modellen på onsdagen.
Regeringens modell har beskrivits som 7+7+1. Det innebär att vardera föräldern får 7 öronmärkta familjeledighetsmånader, varav 3 kan överflyttas till den andra föräldern.
Mer exakt har vardera föräldern rätt till 164 inkomstrelaterade föräldraledighetsdagar, varav 69 får flyttas över till den andra föräldern.
Dessutom får ”den förälder som föder barnet” 1 extra månad, 30 dagar. Det är fråga om den sista, tunga månaden före barnets födsel.
Fyrtioen dagar mer
Det innebär att det totala antalet inkomstrelaterade föräldraledighetsdagar ökar från nuvarande 317 till 358 dagar.
– Det är fråga om en radikal förändring i föräldraförmånerna och syftar till att trygga jämställdheten ur barnets synvinkel oberoende av familjetyp, säger Pekonen.
– En bättre arbetsfördelning inom familjen minskar föräldrarnas skilsmässorisk och ökar familjens välbefinnande.
Målet är alltså att skapa en lag som ökar jämställdheten i familjerna och förbättrar sysselsättningen bland mammorna. I praktiken ska det ske genom att öka pappornas andel av familjeledigheten.
För närvarande tar en fjärdedel av papporna ingen föräldraledighet. I genomsnitt använde papporna bara 36 av 54 öronmärkta föräldraledighetsdagar år 2018.
I dagsläget används över 90 procent av de inkomstrelaterade föräldraledighetsdagarna av mammorna.
Kostar 100 miljoner
Regeringens förslag kommer att öka kostnaderna för familjeledigheterna. Om förslaget går igenom som sådant kommer antalet inkomstrelaterade föräldraledighetsdagar att öka från 317 till 358 dagar.
En föräldraledighetsvecka består av 6 dagar, vilket innebär att den inkomstrelaterade föräldraledigheten räcker tills barnet är 13 månader.
Enligt Pekonen är det tills vidare oklart hur mycket reformen kommer att kosta. Hon uppskattar att kostnaderna landar på kring 100 miljoner euro, men det är möjligt att det blir dyrare.
Tanken är ändå att reformen på sikt ska öka sysselsättningen genom att öka mammornas deltagande i arbetslivet. I så fall kommer prislappen att sjunka.
– Det här är inte en sysselsättningsreform. Följderna för sysselsättningen är svåra att förutspå.
I fjol kostade föräldradagpenningarna totalt 886 miljoner euro. Kvinnornas andel uppgick till 767 miljoner.
Regeringens förslag har utarbetats av en arbetsgrupp med representanter från myndigheterna, arbetsgivarna och arbetstagarna.
Arbetsgruppen fortsätter att förbereda reformen och det är möjligt att vissa av detaljerna ändras. Reformen väntas inte träda i kraft förrän tidigast nästa år.
EK tvivlar på förslaget
Finlands Näringsliv (EK) ställer sig skeptiskt till regeringens förslag. EK tror inte att förslaget kommer att öka jämställdheten i familjerna eller förbättra sysselsättningen bland mammorna.
EK anser att möjligheten att flytta över föräldraledighetsdagar bör slopas. Erfarenheten har visat att föräldrarnas gemensamma föräldraledighet används av mammorna.
– För närvarande använder männen drygt 1 procent av de gemensamma dagarna. Det finns inget skäl att anta att detta kommer att ändras, säger direktör Ilkka Oksala.
Enligt honom kommer regeringens förslag inte att öka sysselsättningen, tvärtom. I stället kommer den att minska sysselsättningen med 5 000 personer.
– Siffran har räknats ut av ministeriets tjänstemän. Den bygger på att sysselsättningen bland mammorna inte förbättras och att papporna stannar hemma i lite högre grad, säger Oksala.
– Om möjligheten att flytta föräldraledighetsdagar slopas, kommer det att leda till att sysselsättningarna bland papporna minskar något samtidigt som sysselsättningen bland mammorna ökar, men nettoeffekten skulle vara positiv.
Få pappor tar föräldraledigt:
Nästan 60 000 pappor fick föräldradagpenning år 2018. Antalet sjönk något från året innan på grund av lägre nativitet.
Den genomsnittliga tiden för pappornas faderskaps- och föräldraledigheter är 36 vardagar. Det vill säga, kring 6 veckor.
Största delen av papporna håller sin föräldraledighet i samband med barnets födsel, samtidigt med mammorna. Kring en fjärdedel av papporna har ingen familjeledighet alls.
I dagsläget har mammorna rätt till 105 dagar inkomstrelaterad föräldraledighet. Papporna har rätt till 54 dagar.
Dessutom har familjerna rätt 158 dagar som får fördelas fritt inom familjen.
Henri Forss/SPT
LÄS OCKSÅ:
Kvinnoförbundets Jungner-Nordgren välkomnar regeringens förslag till familjeledigheter
Kvinnoorganisationernas Centralförbund kräver att pappornas andel av ledigheterna utökas
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.