Regeringens budgetförslag klart för riksdagsbehandling

Juha Sipilä. ÅU-foto
Det var en märkbart nöjd ministertrio med statsminister Juha Sipilä (C) i spetsen som på onsdagen presenterade regeringens slutliga budgetförslag för nästa år, det sista innan nästa riksdagsval.
Som helhet betraktat är nästa års budget en fortsatt satsning på just sysselsättning och företagsamhet. Bland annat finns i budgeten ett utökat anslag för innovation och forskning, en satsning på lönesubventioner för företag som sysselsätter arbetslösa samt en ny satsning på utveckling av svårsysselsatta personers arbetsförmåga.
För att få bort äldre personer som inte längre låter sig sysselsättas ur arbetslöshetsträsket vill regeringen införa ett frivilligt pensionsstöd för personer över 60 som varit arbetslösa i fem år.
Stöd till jordbruket
Bland de moment i budgetförslaget som är nya för den förhandlingsrunda i budgetarbetet som i dag avslutades finns ett utvecklat stöd till jordbruket.
Så gott som hela det politiska fältet har efterfrågat satsningar på jordbrukarna efter sommarens torka som förorsakat omfattande förluster inom branschen.
Stöd föreslås nu tillkomma såväl i form av skattelättnader som direkta ekonomiska bidrag.
Läs också: Regeringens budgetförslag: Ersätt bönderna för sommarens svåra torka
Den totala skattebördan oförändrad
Regeringens skattepolitik går ut på att föra över tyngdpunkten i beskattningen från skatt på arbete till skatt på konsumtion.
I budgetförslag finns en sänkning av skatterna för låginkomsttagare som ska komma till genom en höjning av grundavdraget, arbetsinkomstavdraget och pensionsinkomstavdraget.
På konsumtionsskattesidan finns bland annat höjningar av alkoholskatten, läskedrycksskatten samt delar av energiskatten.
Skatten på fordon sjunker däremot.
Avdraget för hyresbostad för den som jobbar på annan ort än hemmet höjs till 450 euro i månaden samtidigt som ränteavdraget för bostadslån ytterligare begränsas. Nästa år är bara 25 procent av räntan avdragsgill.
Regeringen räknar med att finländarnas totala skattebörda 2019 inte ökar.
Satsningar på fattiga och barnfamiljer
Sjukdagpenningen, föräldradagpenningen, rehabiliteringspenningen och specialvårdspenningen ska enligt budgetförslaget nästa år höjas till samma nivå med arbetsmarknadsstödet. Detta för att minska på ojämlikheten i samhället.
Vidare ska bland annat garantipensionen för de pensionärer med lägst inkomst höjas med cirka 9 euro i månaden och överskuldsatta personers situation ska förbättras med bland annat bättre ekonomi- oh skuldrådgivning.
Regeringen satsar också på den interna säkerheten genom ökade anslag till polisen. Det är då speciellt det brottsförebyggande arbetet som står i fokus.
Politisk enighet om veteranstöd
En av de få saker som enar politiker över partigränserna är frågan om stödet till landets kvarvarande krigsveteraner.
Alla veteraner ska nu få tillgång till samma tjänster som krigsinvaliderna. Det inbegriper bland annat stöd för att bo hemma. Ett förslag till lagändring i frågan ingår i årets budget.
När budgetförslaget nu går till riksdagsbehandling finns ännu en rörelsemån på cirka 100 miljoner för tilläggsutgifter som riksdagen kan besluta om. Budgeten slutsumma är 55,3 miljarder euro.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.