Regeringen tappade greppet om coronaläget

Covid-19 sprider sig som en löpeld. För en enskild person är situationen förvirrande, vad gäller och vad ska man göra om man har symtom?
År 2022 inleds i svåra förhållanden. Den nya coronavirusvarianten, omikron, sprids med fart och de kommande veckorna kan vara kritiska. Finns det risk att viktiga funktioner i samhället inte kan upprätthållas?
Tiden med corona har pekat på flera problem inom den offentliga förvaltningen. Beslutsfattandet är långsamt och många olika myndigheter ska involveras innan beslut kan fattas. Hur skulle Finland agera om följande pandemi handlar om en verkligt allvarlig sjukdom. Kan Finlands nuvarande förvaltningsstruktur och lagstiftning hantera verkliga och akuta hot?
Situationen just nu är förvirrande. Olika regler eller rekommendationer gäller i olika kommuner och i olika sjukvårdsdistrikt. Man undrar om det finns någon myndighet som har en helhetsbild av läget? Ännu viktigare skulle vara att regeringen skulle komma med klara besked och implementera sina beslut i snabb takt.
Den slutsats man redan nu kan dra är att lagstiftningen i Finland måste ses över, då pandemin har släppt greppet. Hur ska landet ledas, då det uppstår situationer där kritiska samhällsfunktioner är hotade?
Ett grundläggande fel som regeringen upprepat flera gånger under pandemin är att förmedla flera budskap i samma frågeställningar. Enskilda ministrars uttalanden skapar oreda och osäkerhet. Vem leder kampen mot covid-19 i Finland?
Ur en lekmans synvinkel är det positivt att omikronvarianten verkar ge lindrigare symtom än de tidigare coronavarianterna. Trots detta försvårar alla varianter upprätthållandet av viktiga funktioner i samhället. Omikron har omkullkastat många av de tidigare rekommendationerna och handlingslinjerna i Finland.
Mitt i detta virrvarr arrangeras det välfärdsområdesval. Hur kommer covid-19 att påverka valresultatet? Experterna har hela tiden uttalat sin oro för att valdeltagandet kan bli lågt. Den hastigt försämrade coronasituationen kan ytterligare minska på ivern att rösta.
För att Finland ska ha en fungerande demokrati är alla val viktiga. Nu behövs det snabbt mera information om att röstningsförfarandet kan genomföras säkert och med liten risk för att bli smittad.
Covid-19 lever snart i februari och regeringen verkar ha stannat i början av januari. Ibland kan till och med mindre bra beslut vara bättre än inga beslut alls. Det här torde gälla kriser av alla former.
Finns det någon instans i Finland som har en helhetsbild av coronaläget? Regeringen har all orsak att ta ett bättre grepp om situationen. Nu behövs det politiskt ledarskap, regeringen måste berätta hur Finland ska ta sig ur denna oklara situation. Nu måste regeringen agera och inte vänta och sedan med en viss fördröjning reagera.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.