Förflytta dig till innehållet

Regeringen står inför ny interpellation – oppositionen missnöjd med vårdreformens utformning

Ari Sundberg/SPT
Samlingspartiets Kai Mykkänen säger att den planerade vårdreformen hotar att försämra kommunernas möjligheter att erbjuda lagstadgad vård. Arkivbild.

Oppositionspartierna kommer med en gemensam interpellation om social- och hälsovårdsreformen.

Bakom interpellationen står såväl Samlingspartiet som Kristdemokraterna, Rörelse Nu och Sannfinländarna.

Oppositionspartierna kritiserar den planerade reformen av flera orsaker.

— Reformen minskar inte utgifterna och den leder inte till att medborgarna snabbare kan få den vård de behöver. Reformen hotar att öka kostnaderna och att leda till att närtjänsterna försvinner från de små kommunerna, säger Ville Tavio, ordförande för Sannfinländarnas riksdagsgrupp.

Samlingspartiets riksdagsgrupps ordförande Kai Mykkänen är inne på samma spår.

Han säger att ett grundproblem med den planerade reformen är att den i praktiken kommer att leda till att kommunernas möjligheter att erbjuda den vård som krävs minskar.

Regeringen får också skarp kritik för att de reserverade resurserna inte är tillräckliga.

Grundlagsutskottet stödjer reformen

Vårdreformen har blivit en långkörare i riksdagen.

Den förra regeringens förslag till vårdreform snubblade på målsnöret då grundlagsutskottet såg grundlagsenliga brister i förslaget.

Grundlagsutskottet gav enhälligt grönt ljus för regering Marins förslag till vårdreform i fredags. Utskottet anser att lagförslaget ännu kräver vissa korrigeringar, men inga så omfattande att de skulle fälla processen eller rucka på den nuvarande tidsplanen.

Kort tid sedan senaste interpellation

Det är knappt tre veckor sedan oppositionen kom med den senaste interpellationen. Då handlade missnöjet om resultatet av regeringens förhandling om budgetramarna.

I det fallet kom initiativet till interpellationen ursprungligen från Samlingspartiet, men både Rörelse Nu och Kristdemokraterna valde att ansluta sig till interpellationen.

Sannfinländarna stannade då utanför och kom i stället med ett eget misstroendevotum i frågan.

Riksdagen röstade om regeringens förtroende till följd av ramförhandlingarna i onsdags. Rösterna föll då 106-75 för fortsatt förtroende för regeringen.

Sofia Westerholm/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter