Förflytta dig till innehållet

Regeringen ser över kriterierna för företagsstöd – minister Mika Lintilä fick det hett om öronen i riksdagen

Erik Sandström/SPT

Erik Sandström/SPT

Arbets- och näringsminister Mika Lintilä (C) efterlyser moral från företagarhåll då det handlar om att söka ekonomiskt stöd för coronakrisen. Foto: Erik Sandström/SPT


Arbets- och näringsminister Mika Lintilä (C) blev rejält grillad under riksdagens frågetimme på torsdagen. Stöden som Business Finland beviljat till finländska företag har väckt stor allmän debatt de senaste dagarna, och gjorde det även i Riksdagshuset.

Oppositionen ifrågasätter varför Business Finland blev den valda kanalen för utbetalning av företagsstöd. Dessutom kritiseras starkt de kriterier enligt vilka stöden har beviljats.
— Via Business Finland och i skuggan av coronakrisen har ni skänkt bort tusen euros stöd till företag. Kriterierna har varit fåniga och största delen av stöden har gått till företag som ägs av mycket förmögna personer, sade Sannfinländarnas Ville Tavio.
— Företag som inte redovisat bokslut till handelsregistret på åratal har fått stöd. Dessutom hörs i offentligheten om konsulter som på löpande band producerar ansökningar åt företag, och alla de har gått igenom, sade Sannfinländarnas Veijo Niemi.

Ansökningskriterierna behandlas på fredag

Lintilä medger att kriterierna inte har varit fullkomliga, och säger också att högt på regeringens agenda nu står att rätta till dem. Redan på fredag ska regeringen behandla ärendet.
Regeringens utgångspunkt har från första början ändå enligt Lintilä varit att stödja uttryckligen de företag som var livskraftiga innan krisen, men som nu inte är det. Business Finland och NTM-centralerna var de existerande och snabbaste vägarna att nå ut till företagen, och regeringen beslutade därför att använda sig av dem.
— Om huset brinner så är det bättre att använda existerande kran än att börja bygga nya. Business Finland är nu den existerande kranen, sade Lintilä.
Lintilä betonar också att både Business Finland och NTM-centralerna har en lagstiftning att följa.
— Vi kan inte be tjänstemän att agera mot lagen. Vi kan ändra lagar, men det tar tid. Därför har vi nu på kommande en förordning som gör det möjligt att lindra på kriterierna enligt vilka stöd beviljas.
Hittills har 38 000 företag sökt om stöd via Business Finland. Varje ansökan behandlas av en människa, och enligt Lintilä är det självklart att fel kan ha begåtts i samband med behandlingsprocessen.
— Jag litar på att både Business Finland och NTM-centralerna kontrollerar de företag som beviljats stöd. Utöver det har jag meddelat ett Arbets- och näringsministeriet startar en intern utredning om den företagsfinansiering som har beviljats av Business Finland.

Efterlyser moral från företagarhåll

Lintilä svarade på oppositionens kritik genom att lyfta fram ytterligare en aspekt. Företagarna själva bör också fundera över om man verkligen är i rätt position för att söka stöd.
— Det finns en lång kö av företagare som är i total kris, som står med sina sista slantar. Är det riktigt klokt då att kasta ut en metkrok och se ”om man skulle råka få lite pengar”? Jag efterlyser också en aning moral av företagarna, sade Lintilä.
En del företagare verkar enligt Lintilä ha fått feluppfattningen om att pengarna kommer till kontot och så är saken klar. Om en företagare blivit beviljad stöd för ett projekt som aldrig framskrider så krävs pengarna tillbaka.
— Först kommer brandkåren, sedan domstolsverket, sade Lintilä.
Sofia Westerholm/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter