Förflytta dig till innehållet

Regeringen räknar med över 40 000 fler sysselsatta – Finansministeriet med endast en fjärdedel av det

Statsrådets kansli
Fyra personer med munskydd vid ett bord med mikrofoner.
Regeringen beräknar att besluten från ramförhandlingarna ska leda till över 40 000 fler sysselsatta i Finland.

Regeringen meddelade i samband med sina avslutade ramförhandlingar på torsdagskvällen att åtgärderna sammanlagt beräknas bidra med 40 000-44 500 fler sysselsatta i Finland.

Följande dag gav Finansministeriet ut sin prognos där antalet sysselsatta i Finland till följd av åtgärderna beräknas öka med 11 000.

Olli Kärkkäinen, ledande specialsakkunnig vid Finansministeriet, säger att ministeriet inte avfärdar de övriga ministeriernas och regeringens beräkningar.

Enligt Kärkkäinen uppstår skillnaden i siffrorna på grund av att Finansministeriet har låtit bli att beakta målsättningar och önskade scenarier.

— Vi har inom Finansministeriet utgått ifrån den helhetspåverkan som åtgärderna förutspås ha på de offentliga finanserna. Vi har alltså inte räknat med scenarier, målsättningar eller önskade effekter av åtgärderna.

Kärkkäinen nämner att man i en del andra beräkningar exempelvis kan ha beaktat att satsningar på psykvårdstjänster kan leda till ökad sysselsättning, men sådana åtgärder finns inte med i Finansministeriets beräkningar.

Så vilken siffra är då den rätta, er 11 000 eller regeringens upp till 44 500?

— Det återstår att se vilken den realistiska siffran blir, säger Kärkkäinen.

Finansministeriet räknar med att de åtgärder som regeringen beslutat om redan innan ramförhandlingarna har ökat antalet sysselsatta med omkring 31 000-33 000 personer.

Den ökningen beräknas stärka de offentliga finanserna med omkring 300 miljoner euro, även efter att man beaktat kostnaderna för åtgärderna.

De nu aktuella sysselsättande åtgärderna kommer enligt ministeriets beräkningar att stärka de offentliga finanserna med omkring 150 miljoner euro efter att man beaktat kostnaderna för åtgärderna.

Sofia Westerholm/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter