Regeringen lyckades inte ro ramförhandlingarna i land – ministrar fortsätter i helgen

Regeringens ramförhandlingar om budgeten avbröts på fredagskvällen. Det meddelade statsminister Sanna Marin (SDP) via Twitter strax efter klockan 18. Hon tillade att de fem regeringspartiernas centrala ministrar ska fortsätta diskussionerna på helgen.
Två stora tvistefrågor är av allt att döma den ekonomiska stimulanspolitiken och klimatfrågan.
De grönas Maria Ohisalo sade, när hon lämnade förhandlingarna, att partiet inte är redo att backa från regeringsprogrammets klimatmål, och att partiet anser att landet fortfarande är i en kris där det inte går att spara till exempel på vården.
Centerns Annika Saarikko talade mest om ekonomin och sysselsättningen när hon lämnade Ständerhuset. Det handlar om Finlands framtid, sade hon, och konstaterade att man nått enighet i vissa ekonomiska frågor men inte i alla. Saarikko tillbakavisade att det handlar om en regeringskris.
Allvarliga toner
På fredagseftermiddagen konstaterade justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) att det var allvarliga toner inne i Ständerhuset. Förhandlingarna var då inne på sin tredje dag.
Regeringens fem partier delar inte fullt ut syn på hur landets ekonomi ska fås i balans efter coronaepidemin. Epidemin har redan höjt statsskulden avsevärt, och Henriksson säger att epidemin kommer att kosta Finland stora summor ännu nästa år.
— Nu behövs klara beslut för att vi ska kunna stärka landets industri och göra Finland till ett mer attraktivt land vad gäller nya investeringar, säger Henriksson.
Dessutom ser Henriksson det som viktigt att Finland nu lyckas stävja skuldsättningen.
Av de fem regeringspartiernas ledare är Henriksson den enda som var med och skrev det nuvarande regeringsprogrammet då ingen ännu kände till ett ord som coronaepidemi.
— Alla har därmed inte samma bakgrund på det planet, vilket också försvårar en del, säger Henriksson.
Trots att förhandlingarna ser ut att dra ut på tiden ytterligare säger Henriksson ändå att det finns förhandlingsvilja inom alla de fem regeringspartierna.
— Statsministern gör verkligen sitt yttersta för att vi nu ska finna kompromisser som alla kan godkänna, och alla är redo att förhandla. Jag hoppas att vi snart också kan enas kring de ännu öppna frågorna, sade hon på eftermiddagen.
Djupsund: Kartan omritad
Statsvetaren Göran Djupsund konstaterade på fredagseftermiddagen att det ännu inte fanns orsak att höja på ögonbrynen. Djupsund understryker att coronaåret har ritat om kartan rejält.
Redan innan epidemin tampades Finland med problem beträffande bland annat sysselsättningen, och problemen har växt markant under epidemins gång.
Men, konstaterade Djupsund: om regeringen inte blir klar under fredagen så börjar man nog spekulera i vilka frågor det är som är så svåra att komma överens om.
En klar sak är ändå att det i hög grad handlar om Centerns problem att kunna godkänna de lösningar som övriga partier är villiga att godta. Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) efterlyste mer förhandlingsvilja från Centerns håll då hon anlände till förhandlingarna på fredagsmorgonen.
Centern vinner på regeringsposition
Djupsund säger att Centern hela tiden varit tudelad inför om partiet ska sitta i Marins regering eller inte. Med ett stundande kommunalval och ett sjunkande väljarstöd blir det ännu svårare för partiet att godkänna obekväma kompromisser.
Djupsund ser ändå ingen uppenbar risk för att regeringen skulle falla i samband med förhandlingarna. Centern vinner enligt honom mycket mer på att sitta i regeringen än att befinna sig i oppositionsroll.
— För Centerns del är det centrala nu att komma ur förhandlingarna med åtminstone en fråga som man anser att man lyckats i och som man stolt kan visa upp för väljarna inför kommunalvalet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.