Regeringen lovar Skypo nästan 600 miljoner – den pressade tidtabellen väcker frågor


Skyddspolisens nya byggnad ska ersätta den existerande byggnaden i östra delen av Huvudstabens kvarter på Fabiansgatan. Foto: Henri Forss/SPT
Regeringen föreslår att Skyddspolisen (Skypo) får tillstånd att underteckna ett hyresavtal för nya lokaler i en komplettering till fjärde tilläggsbudgeten.
De nya lokalerna som varit under planering en längre tid ska byggas i anslutning till Huvudstaben på Fabiansgatan i Gardesstaden i Helsingfors.
Den totala hyran för de nya lokalerna uppges till 11,6 miljoner per år. En del av hyran kompenseras av att Skypo överger sina gamla lokaler i Rödbergen och på Skatudden
Med tanke på att Skypos årsbudget är knappt 51 miljoner – enligt Skypos senaste årsberättelse – är det fråga om stora pengar.
Överlag har Skypo haft medvind i budgetfrågor under de senaste åren. År 2010 fick organisationen klara sig på bara 18 miljoner euro, men därefter har anslagen ökat år för år.
Skypos personalstyrka har också ökat. År 2010 hade Skypo drygt 200 anställda, nu närmar man sig 500.
Förslaget väcker frågor
Regeringens förslag anlände till riksdagens finansutskott i förra veckan. Utskottets ordförande Johannes Koskinen (SDP) är något förvånad över saken.
— Jag undrar lite över hyrans storlek och varför det här ärendet kommer i en tilläggsbudget i stället för den normala budgeten, säger Koskinen.
I och med att Skypos nya lokaler har varit under planering en längre tid är det en aning udda att ärendet dyker upp i en komplettering till den fjärde tilläggsbudgeten, som för övrigt mest handlar om diverse stöd och bidrag med anledning av coronakrisen.
— Jag vill gärna höra hur det motiveras och varför man anser att det är nödvändigt med specialarrangemang, säger Koskinen.
Enligt honom ska finansutskottet bekanta sig med saken på sitt möte på tisdag. I samband med det ska utskottet också höra experter från Finansministeriet, Inrikesministeriet och eventuellt också Skypo.
Inga dolda motiv
Förutom att frågan kommer upp i en komplettering till fjärde tilläggsbudgeten ingår där även en annan förvånande aspekt. Enligt regeringens förslag kommer hyresavtalet inte att orsaka några kostnader före år 2024.
Året 2024 är på sättet anmärkningsvärt att den nuvarande regeringen sitter till 2023. Det innebär att kostnaderna för regeringens löfte börjar löpa först efter att nästa regering tagit över.
Det finns inget entydigt svar på varför tidtabellen ser så här ut. Budgetrådet Annika Klimenko vid Finansministeriet uppger att det antagligen har att göra med konstruktionsschemat som görs upp av statens fastighetsbolag Senatsfastigheter.
— Det uppstod ett behov att teckna hyresavtalet i början av hösten. Annars kan hela projektet försenas, säger Klimenko.
Hon tror inte att beslutet att skjuta upp kostnaderna har några dolda motiv.
— Det hör till god ton att regeringen undviker att fatta beslut om utgifter som realiseras först under nästa regeringsperiod, men då det gäller långa projekt går det inte att undvika.
Alla under ett tak
På Skypo ser man redan fram emot att flytta in i de nya lokalerna. För närvarande jobbar Skypos personal på flera olika adresser i lokaler varav en del är byggda i slutet av 1800-talet. Enligt Skypos kommunikationsspecialist Anni Lehtonen är målet att samla hela personalen under ett tak.
— Den nuvarande situationen är väldigt svår med tanke på vår bransch. Till vår verksamhetskultur hör att personalen träffas personligen, utan elektroniska hjälpmedel, säger Lehtonen.
Enligt henne blir de nya lokalerna dyrare än de nuvarande bland annat på grund av säkerhets- och funktionalitetsfrågor. Skypos verksamhet förutsätter bland annat olika slags specialiserade lokaler.
— Jag kan inte berätta desto mera om dem.
Arkitekttävlingen om den nya byggnaden avgjordes 2017. Det vinnande förslaget är ritat av arkitektbyrån Anttinen Oiva Arkkitehdit.

Det vinnande förslaget i arkitekttävlingen är ritat av arkitektbyrån Anttinen Oiva Arkkitehdit Ab. Foto: Anttinen Oiva Arkkitehdit Ab
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.