Regeringen formulerade gränsförordning fel — gränsen till Nyland hinner ändå kanske stängas ikväll


Grundlagsutskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP) väntas berätta om grundlagsutskottets bedömning av regeringens planerade stängning av Nyland i dag. Arkivbild.
Riksdagens grundlagsutskott behandlar fortfarande stängningen av Nyland. Utskottets möte började klockan 8.30. Efter mötet ska grundlagsutskottets betänkande behandlas i plenum. Stängningen av Nyland träder inte i kraft förrän betänkandet är godkänt av riksdagen.
Regeringen kommer att ge en ny förordning om stängningen av Nyland ännu i kväll, varefter den skickas till grundlagsutskottet på nytt.
Enligt riksdagens talman Matti Vanhanen (C) är planen fortfarande att ärendet ska behandlas klart i kväll.
Stängningen av Nyland
Regeringen gav i onsdags en förordning om att resande till och från Nyland begränsas från och med i dag, fredag, fram till den 19 april. Begränsningen bygger på beredskapslagens paragraf 118.
Riksdagen ordnade en remissdebatt om förordningen sent på torsdag kväll, varefter den skickades till grundlagsutskottet som ska bedöma dess grundlagsenlighet.
En resebegränsning innebär en betydande inskränkning av grundlagens paragraf 9 som gäller rörelsefrihet. För att kunna inskränka i rörelsefriheten krävs vägande skäl.
Grundlagsutskottets uppgift är att bedöma huruvida de aktuella skälen, att begränsa spridningen av coronaviruset, är tillräckliga.
Grundlagsutskottet kommer att ge ett betänkande om resebegränsningarna. Betänkandet kommer därefter att behandlas i plenum.
Även arbetsplikt på agendan
Förutom frågan om resebegränsningar behandlar grundlagsutskottets också ibruktagningen av sjukvårdspersonalens arbetsplikt, beredskapslagens paragraf 95.
Arbetsplikten innebär att myndigheterna kan kalla in personal med sjukvårdsutbildning i åldern 18–67 år för att utföra sådant arbete som är nödvändigt för att bekämpa coronaviruset.
Grundlagsutskottet stoppade ibruktagningen av arbetsplikten i förra veckan eftersom paragrafen i fråga hänger tätt ihop med flera andra paragrafer som bör tas i bruk samtidigt.
Regeringen gav en ny förordning om arbetsplikten i onsdags där de saknade paragraferna också tas i bruk, det vill säga paragraferna 96–103.
I de hittills saknade paragraferna bestäms bland annat på vilka villkor en person kan åläggas arbetsplikt. Bland annat hälsotillstånd, ålder och familjeförhållanden är skäl som kan inverka på arbetsplikten.
Paragraferna om arbetsplikt gäller fram till den 13 april.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.