Förflytta dig till innehållet

Regeringen förlänger jaktsäsongen för en lång rad viltarter

Nytt hot mot älgen. ÅU-arkiv/Kaj Eriksson


Regeringen godkände på fredagen en förordning som förlänger jakttiderna för älg, vitsvanshjort och rådjur. Beslutet syftar till att minska skogs- och trafikskador, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.
– Till exempel beståndet av hjortdjur har vuxit och djuren förstör plantskog. Vi vill ingripa i situationen nu, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (Saml).

Enligt det nya beslutet inleds älgjaktsäsongen den andra lördagen i oktober och fortsätter till slutet av året. Även därefter får älgar jagas utan hund fram till den 15 januari. Vitsvanshjort och rådjur får jagas under den vanliga jakttiden men därtill kan jakten fortsätta utan hund från den 1 februari till den 15 februari. I Lappland börjar älgjakten tidigare, vilket i framtiden också gäller orterna Kuusamo och Taivalkoski.
Jakten på grågäss och kanadagäss på åkrar inleds den 10 augusti i fortsättningen. På det här sättet vill man minimera de skador som gäss orsakar på jordbruket på förhösten särskilt i kusttrakterna.

Sälar i skottgluggen

Östersjövikare och gråsäl får nu jagas samtidigt, vilket innebär att det nya beslutet tillåter jakt på östersjövikare under senhösten. Östersjövikaren är fredad från och med den 1 januari till och med den 15 april. Jord- och skogsbruksministeriet vill med det här beslutet förebygga de skador som vikarna och sälarna förorsakar yrkesfisket.
Förordningen luckrar också upp bestämmelserna för jakt på tjäder, orre och järpe som får jagas fram till den 10 december. Jakttiderna justeras i enlighet med hur fågelbestånden växer. Rapphöna får jagas fram till utgången av december.
Jakten på sjöfåglar underställs en tuffare kontroll. Alla jägare ska lämna en fångstanmälan till Finlands viltcentral från och med 2020 så att myndigheterna kan bilda sig en uppfattning om hur bestånden utvecklas.
Läs också om älgen som måste skjutas efter en krock på torsdagen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter