Förflytta dig till innehållet

Regeringen föreslår åtgärder för att stabilisera derivatmarknaden för el

Arkiv/Ari Sundberg
en elstolpe

Det finanspolitiska ministerutskottet diskuterade i går på söndagen åtgärder på derivatmarknaden för el.

Behovet av stabiliserande åtgärder diskuterades också i regeringens aftonskola på söndagen. Statens plan är en sista finansieringsutväg för bolag som annars hotas av insolvens.

Det finanspolitiska ministerutskottet förordar att regeringen ska föreslå att riksdagen godkänner en fullmakt på högst 10 miljarder euro för ett låne- och garantiprogram inom vilket staten kan godkänna lån eller garantier till bolag som producerar el i Finland, för att täcka bolagens likviditetsbehov orsakade av det ökade kravet på säkerheter i derivatavtalen för el.

Fullmakten för låne- och garantiprogrammet föreläggs riksdagen som en del av den tredje tilläggsbudgeten, som ska godkännas vid statsrådets allmänna sammanträde i dag på måndagen.

Viktigt att trygga en fungerande elmarknad

Med tanke på Finlands ekonomi, samhälle och landets försörjningsberedskap är det ytterst viktigt att säkerställa att elmarknaden fungerar under alla omständigheter. Det är nödvändigt också med tanke på de enskilda konsumenterna, skriver statsrådets kommunikationsavdelning i ett pressmeddelande.

Genom låne- och garantiprogrammet på 10 miljarder euro säkerställer den finska staten att elmarknaden fungerar. Finland fortsätter vid behov dialogen med Sverige, som förbereder egna åtgärder, och förespråkar åtgärder som främjar energi- och derivatmarknadens verksamhet och stabilitet även på EU-nivå.

Syftet med statens låne- och garantiprogram är att säkerställa att likviditeten och funktionsförmågan hos de aktörer som är avgörande för att elmarknaden ska fungera kan tryggas i en situation där finansierings- och säkerhetsarrangemang inte finns att tillgå på marknaden. Låne- och garantiprogrammet ska vara tidsbundet och säkerställa att elmarknaden klarar sig genom krisen.

Det föreslås att låne- och garantiprogrammet pågår till utgången av 2023 och att lånetiden är högst två år.

Lånen beviljas på marknadsmässiga villkor. Beviljandet av lån och statsborgen är beroende av prövning och förutsätter ett bifallande utlåtande av arbets- och näringsministeriet. Europeiska kommissionen notifieras om lånevillkoren. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter