Regeringen fick brett mandat att förhandla om EU:s återhämtningspaket


Statsminister Sanna Marin (SDP) ska delta i EU-toppmötet i Bryssel i helgen. Foto: Erik Sandström/SPT
Stora utskottet har hört statsminister Sanna Marin (SDP) inför EU-toppmötet på fredag och lördag.
På agendan står EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket som enligt förslaget består av 500 miljarder euro i bidrag och 250 miljarder euro i lån.
Det är riksdagens stora utskott som lägger upp ramarna för Finlands förhandlingslinje.
— Målet är att bidragssumman ska vara mindre och att vi når en bättre balans mellan lån och bidrag, sade Marin då hon kom ut från mötet.
Finlands linje är alltså att bidrag på 500 miljarder euro är för mycket. Finland beräknas betala mer för återhämtningspaketet än vad man får.
Trots att Finland har sällat sig till de mer sparsamma länderna i förhandlingarna, ansåg Marin ändå att återhämtningspaketet behövs.
— I den här exceptionella ekonomiska situationen behövs verktyg för att få tillväxt i hela Europa. Finland är ett litet, exportberoende land och det är nödvändigt för oss att den europeiska ekonomin återhämtar sig. Vi har ändå vissa invändningar, och vi kan inte godkänna återhämtningspaketet som sådant.
Enligt Marin har Finland ett brett samarbete mellan medlemsländer i förhandlingarna. Samarbetet med den så kallade frugala fyran är speciellt tätt.
— Då det gäller återhämtningspaketet har jag utan vidare diskuterat framför allt med statscheferna i Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike.
Paketet kräver ett enhälligt beslut på toppmötet och i Finland har röster höjts för att sätta stopp för hela paketet om man inte får igenom sina förhandlingsmål. Enligt Marin är målet att nå en kompromisslösning.
— Men i det här skedet är det fortfarande för tidigt att säga om vi lyckas. Medlemsländernas ståndpunkter är fortfarande långt i från varandra och det är möjligt att vi inte når en lösning under det här mötet.
”Engångsföreteelse”
Utskottets ordförande Satu Hassi (Gröna) berättade att regeringen har mandat att fortsätta på sin förhandlingslinje att få till stånd ett mindre återhämtningspaket. Hassi sade ändå att det behövs tillräcklig övervakning.
— Det är viktigt att se till att pengarna går till rätt ändamål.
I Finland har det även pågått en debatt om återhämtningspaketet alls är lagligt. Hassi hänvisade till Europeiska kommissionens och Europeiska rådets rättstjänster som båda bedömer att paketet är förenligt med EU:s grundfördrag.
Finlands grundlagsutskott har uttryckt en mer tveksam ståndpunkt, men enligt Hassi har grundlagsutskottet inte sista ordet.
— När Finland gick med i EU har man gått med på att EU-domstolen i sista hand avgör om EU-lagstiftningen följer grundfördragen.
Kritiker av paketet har lyft fram oro över att EU i fortsättningen lättare kommer att kunna ta lån för att finansiera sin politik.
— Det är bakom flera lås och spärrar att få till stånd motsvarande återhämtningspaket. Bland annat kräver det enhälligt godkännande av medlemsländernas regeringar, sade Hassi.

Satu Hassi (Gröna), ordförande för stora utskottet, säger att det är upp till EU-domstolen att avgöra om återhämtningspaketet är lagligt. Erik Sandström/SPT
Oppositionen kritiserar
Regeringspartierna stödde stora utskottets linje, medan oppositionspartierna Sannfinländarna, Samlingspartiet och Kristdemokraterna alla anmälde avvikande mening.
Jani Mäkelä (Sannf) sade att hela återhämtningspaketet borde förkastas.
— Vi kan inte vinna på det här, frågan är endast hur mycket vi förlorar. Regeringen påstår att paketet är bra för Finlands export, men det är inte trovärdigt att vi ska betala någon annan för att köpa finska produkter.
Trots att Finland kräver förändringar i återhämtningspaketet är det redan positivt i sig för ekonomin att man alls får till stånd ett resultat, vilket också gynnar Finland, skriver utskottet i sitt pressmeddelande.
— Utskottet har nu gett regeringen mandat att godkänna också ett dåligt förhandlingsresultat, sade Sari Essayah.

Sari Essayah (KD) och Jani Mäkelä (Sannf) anser att Finland ska sätta stopp för återhämtningspaketet. Foto: Erik Sandström/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.