Marin: Det blir svåra förhandlingar – regeringen diskuterar begränsad rörelsefrihet i dag

kl. 12:14: Artikeln uppdaterad med mera information.
Regeringen samlas till överläggningar vid lunchtid i dag, måndag. Under mötet kommer man att behandla fortsatta åtgärder och det aktuella läget kring coronapandemin.
Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att det finns meningsskiljaktigheter om ett eventuellt utegångsförbud inom regeringen. Det gör att dagens förhandlingar kan bli krävande. Själv är hon beredd att begränsa rörelsefriheten och införa ett munskyddstvång.
— Jag hoppas att vi ska få ett beslut till stånd i dag.
Marin säger att man under dagen kommer att se över hela coronasituationen och de restriktioner som för tillfället gäller. Hon ser det som troligt att restaurangstängningarna fortsätter i tre veckor till.
Enligt Marin har man sett att hårda restriktioner bitit på också de mer smittsamma varianterna av coronaviruset i både Irland och Portugal. Hon anser att vi också i Finland måste få de sociala kontakterna ännu mer begränsade.
Marin ser inte att försvarsmakten kommer att patrullera gatorna utan säger att det är en polissak att övervaka den begränsade rörelsefriheten.
Henriksson skeptisk
I förra veckan sade en märkbart irriterad familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) att restriktionerna måste följas för att vi ska kunna få en lättare sommar med färre regler. Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) sade på onsdagen att hon gärna skulle se ett munskyddstvång för att få bukt med viruset.
Det förslag för en begränsad rörelsefrihet som tidigare har rapporterats om skulle innebära att det är möjligt att uträtta ärenden som att gå till apoteket, hälsovården och matbutiken under ett utegångsförbud. Regeringen skulle inte heller begränsa möjligheterna att motionera utomhus, men det får endast göras tillsammans med personer i samma hushåll eller med en utomstående person. Utegångsförbudet skulle först och främst gälla huvudstadsregionen och Åbo.
Bland annat justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) har tidigare uttalat sig kritiskt mot ett utegångsförbud och sagt att det behövs verkligt starka grunder för att begränsa medborgarnas friheter och rättigheter. Henriksson har meddelat att hon återvänder till jobbet på måndagen efter några dagars sjukledighet.
— Svenska folkpartiet är ett parti som värnar om människornas friheter men också om människors hälsa. Vi måste se på helheten och vad som är nödvändigt. Jag kan ännu inte ta ställning till omständigheterna. Våra hälsovårdsmyndigheter kommer att ha en stor roll i det här, säger Henriksson på väg in till Ständerhuset.
Många riksdagsgrupper kommer att mötas under kvällen för att diskutera sin syn på eventuella kommande restriktioner.
— Begränsad rörelsefrihet är det allra sista man kan ta till i en pandemisituation och det måste vara väldigt väl motiverat, säger Henriksson.
Enligt Iltalehtis är det bland regeringspartierna främst Svenska folkpartiet och Vänsterpartiet som motsätter sig ett utegångsförbud.
Inget utegångsförbud på en vecka
För att kunna införa ett munskyddstvång och ett utegångsförbud måste en skild lag stiftas. Förslaget till lagen måste godkännas av statsrådet, justitiekanslern och riksdagen, det är alltså inte aktuellt att ett utegångsförbud skulle träda i kraft den närmaste veckan.
Enligt HS källor har lagförslaget beretts av en liten grupp tjänstemän och politiker under veckoslutet. Enligt tidningen har man från regeringens sida insett att små tilläggsbegränsningar inte kommer att vara tillräckliga för att stävja epidemin.
Krogarna har för tillfället varit stängda i två veckor. Förra onsdagen sade Kiuru att veckoslutet är kritiskt, efter det ser man om stängningen haft önskad effekt.
Under lördagen samlades enligt polisen över 400 personer i centrum av Helsingfors för att demonstrera mot coronarestriktionerna. Demonstranterna bar inte munskydd och höll sig inte heller till de grupper på sex personer som för tillfället är maximiantalet för samlingar både inom- och utomhus i huvudstadsregionen.
Catariina Salo/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.