Regeringen backar i fråga om valfrihetens tidtabell


ÅU-foto
Tillgången på social- och hälsovårdstjänster på svenska ska garanteras. Det säger social- och hälsovårdsministeriets överdirektör Kirsi Varhila i samband med en pressträff på måndagen där regeringen presenterade huvuddragen i sitt bemötande till grundlagsutskottets utlåtande om förslaget till lag om valfrihet i vården.
I sitt utlåtande om förslaget till lag om valfrihet i vården den 1 juni konstaterade grundlagsutskottet bland annat att den villkorade skrivningen om att vård på svenska ska garanteras ”i mån av möjlighet” står i strid med grundlagen.
Utskottets enhälliga åsikt var att grundlagen villkorslöst förutsätter att social- och hälsovårdstjänster finns att tillgå på bägge nationalspråken och på lika villkor – alltså även då vården omfattas av valfrihet.
Regeringen föreslår nu en skrivning som är förpliktigande, säger Varhila och konstaterar att detta förpliktigande nu finns inskrivet på tre olika ställen i det uppdaterade lagförslaget.
– Bland de stora brister som grundlagsutskottet i sitt utlåtande fäste sig vid fanns en otydlighet i hur landskapens finansiering av social- och hälsovårdstjänster ska garanteras.
Regeringen stärker nu det statliga ansvaret för att garantera landskapens förmåga att trygga social- och hälsovården. Man föreslår bland annat att enskilda landskap vid behov ska kunna beviljas tilläggsfinansiering enligt vissa kriterier.
Utgångspunkten för den statliga finansierings nivå till landskapen ska dock fortsättningsvis vara ett begränsat beaktande av förverkligade kostnaderna. Idén är att man på det sättet ska stävja kostnadsökningar.
Om kostnaderna ökat i minst åtta landskap – eller i så många landskap att man uppnår ett invånarantal som motsvarar 40 procent av landets hela befolkning – ska den statliga finansieringen öka, föreslår regeringen nu.
Den kanske största eftergiften som regeringen nu gör handlar om tidtabellen för förverkligandet av valfriheten.
Det nya förslaget är att valfriheten införs i etapper. Datumet för införandet ska vara den 1 januari 2022 men landskap som anser att de är beredda att gå in för det nya systemet tidigare ska kunna anhålla om att få göra det redan 2020. På samma sätt ska ett landskap som inte fått förberedelserna klara kunna anhålla om att senarelägga övergången till valfrihet med ett år.
Valfrihet inom munvården skulle införas 1 januari 2022 föreslår regeringen. Systemet med kundsedlar och personlig budget skulle införas 1 januari 2021.
Regeringens hela bemötande offentliggjordes på tisdag morgon.
Ari Sundberg/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.