Reformen av föräldraledigheten är en vinst för hemmapappan

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
”Om den reformen ändå hade kommit för ett år sedan”, skrev jag som kommentar på en väns Facebookinlägg, när hon delade en text om reformen av föräldraledigheten som nu sätts i rullning. För i så fall hade jag varit ledig nu.
Eller ledig och ledig … det är definitivt inte ledighet att ta hand om ett litet knyte som konstant kräver din uppmärksamhet. Den enda ledighet man möjligen får är två välsignade timmar mitt på dagen när knodden sover dagssömn. Utöver det är det tidiga morgnar och trettontimmarsdagar, utan möjlighet att ”ta en liten paus för att starta om hjärnan”.
Men även om det inte hade inneburit ledighet, så hade reformen gett mig en chans att lära känna min son bättre. Att vara där inte bara under gnälliga morgon- och kvällstimmar, utan också under dagen när hans tandgluggsleende lyser upp hela rummet. När han är både gosig, sprallig och busig, när han kan skratta i minuter åt hunden.
Och han hade fått träffa mig när jag varken är morgontrött eller jobbtrött. När jag hade haft energi att sätta bara på honom (förutsatt att jag lyckats vila under de två välsignade timmarna mitt på dagen). Han hade fått klättra över hinderbanor, brottas med gosedjur och lära sig om hur bollar fungerar (det ska börjas i tid) – men också ta det av den fascinerande värld som är böcker, även om den världen ännu i det här skedet är ganska fåordig och mest baserar sig på bilder
Själv hade jag fått träffa andra föräldrar på något av de eminenta familjecaféer som ordnas i Åbo – något som hade både utökat mitt kontaktnät och min (och hans) sociala förmåga. Och det på ett plan där alla är jämställda och ingen är chef eller anställd.
Jag ser inga som helst nackdelar med den reform som regeringen nu sätter i rullning. Ja, den kommer att kosta pengar, men ett samhälle som är berett att satsa pengar på att barnen får en mera balanserad uppväxt är inget dåligt samhälle. Ett samhälle som också ger männen en möjlighet att ta hand om sina avkommor är inget dåligt samhälle. Om det ökar min skatteprocent med ett par steg så är det ett pris jag är villig att betala.
Men det finns förstås andra saker som återstår att ta itu med. Även om reformen går igenom, så kommer den att innebära att vår familj har det ekonomiskt sämre ställt när jag är ledig, jämfört med när min fru är ledig. Det beror helt enkelt på att ett procentuellt bortfall av min lön är en större summa pengar än samma procentuella bortfall av hennes lön. Min fru jobbar i ett kvinnodominerat yrke, medan journalistyrket som jag har hängivit mig åt är förhållandevis jämställt. Där har ni nästa punkt att fixa, kära regering.
Robin Sjöstrand
Journalist på ÅU
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.