Förflytta dig till innehållet

Reetta och Jenny är Årets poliser: ”Fint att se stoltheten hos unga som berättar att de klarar sig!”

Pressbild
Två poliser i en polisbil.
Reetta Vainio och Jenny Stenberg-Kiviharju jobbar med under 18-åriga brottsoffer och gärningsmän. Stenberg-Kiviharju, ursprungligen från Österbotten, har svenska som modersmål.

Morjens Reetta! Morjens Jenny! Så kan det låta när konstaplarna Reetta Vainio och Jenny StenbergKiviharju rör sig ute på fältet.

Vainio och Stenberg-Kiviharju har utsetts till Årets poliser vid Polisinrättningen i sydvästra Finland och jobbar med ungdomsbrottslighet. De syns till i skolor, butiker, på ungdomsgårdar, vid åstranden i Åbo och ibland på hemmafester, runt om i regionen.

Att valet i år föll på polisinrättningens så kallade Ankarpoliser känns bra, säger Stenberg-Kiviharju och Vainio.

– Vi är glada över att ungdomarna lyfts fram på det här sättet och det känns också bra att man här på polisstationen uppskattar det förebyggande arbete som vi gör bland barn och unga, säger poliserna.

Multiprofessionellt team försöker hjälpa

Polisduon är en del av den så kallade ankarverksamheten. Det innebär att de ingår i ett multiprofessionellt team med bland annat en psykiatrisk sjukskötare och socialarbetare.

Polisernas uppfattning är att de flesta unga mår och uppför sig bra men att det finns en liten del som inte gör det. Den här klickens problem kan vara mycket mångfacetterade, allvarliga och kräva insatser från många olika håll.

– Det som känns tyngst i jobbet är att se att det trots omfattande insatser under flera år, ändå inte alltid går bra, säger Vainio.

– Och det som känns roligast är när man möter unga som kommer upp till en och frågar om man minns dem och de berättar att de inte gjort några dumheter sedan man senast träffades. Det känns fint att se ungdomar som är stolta över att de klarar sig, säger Stenberg-Kiviharju.

Poliser med stora hjärtan

Om Årets poliser sägs det vid Åbopolisen att den här duon både syns och hörs på polisstationen i Åbo. De har lätt för att skratta och gripa tag i ärenden.

Kollegerna vet också att patrullen besitter stora hjärtan.

– Med ett människovänligt arbetssätt och stenhård professionalism har de förutom till olika myndigheter byggt upp kontakter och en öppen dialog med olika aktörer inom tredje sektorn. Med hjälp av omfattande nätverk samarbetar patrullen intensivt med idrott, kultur och olika föreningar och samfund, säger Risto Lammi, polischef vid Polisinrättningen i Sydvästra Finland.

Årets poliser har också kunskaper inom taktisk förhandling och utbildar i hur man intervjuar barn, hur man identifierar till exempel skolhot, hedersvåld, radikalisering och våld inom nära relationer.

Ny enhet ska sätta ännu mera fokus på förebyggande arbete

Vid årsskiftet övergår Stenberg-Kiviharju och Vainio samt deras kolleger till en ny enhet för förebyggande verksamhet (EET-enheten) som grundas vid Polisinrättningen i Sydvästra Finland.

– I framtiden betonar och satsar vi allt mer på förebyggande arbete. I den nya enheten centraliseras bland annat en omfattande förebyggande övervakning som fokuserar på ungdom samt berusningsmedels- och narkotika-gatuövervakning, inriktad speciellt på barn och ungdom, säger polischef Risto Lammi.

Ankarpolisernas hälsning till beslutsfattarna i samhället är följande:

– Vi önskar sådana resurser att det i framtiden är möjligt att med låg tröskel och före problemen växer sig för stora, ingripa i barns och ungas illamående. Det är inte bara polisen som behöver tillräckliga resurser utan också till exempel skolorna och daghemmen.

Utmärkelsen ”Årets polis” har delats ut sedan år 1995

  • Det är i år 27:de gången som Polisinrättningen i Sydvästra Finland delar ut utmärkelsen Årets polis
  • Personalen föreslår vem som ska få utmärkelsen
  • Valet offentliggörs alltid i samband med traditionsdagen för Polisinrättningen i sydvästra Finland
  • Traditionsdagen firas den 17 december för att påminna om att Finlands första polisinrättning grundades i Åbo år 1886
  • Detta år belönades även årets mest framstående arbetare, informationsförvaltningsspecialisten Kari Wegelius. Wegelius arbetar inom förvaltnings- och stabservice vid Polisinrättningen i Sydvästra Finland.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter