Förflytta dig till innehållet

Rederiets vädjan tog skruv – resandet på Utörutten minskade kraftigt

Det var på torsdagseftermiddagen som rederiet Saariston Meritie publicerade ett inlägg på Facebook där man uppmanade folk att inte ta förbindelsebåten till stugan.

Inlägget delades flitigt och rederiets vd Mikko Fagerroos räknar med att över 40 000 människor nåddes av budskapet.
Han är glad att så många tog hans vädjan på allvar och att veckoslutets passagerarmängder på Utöruttens m/s Kökar endast var en bråkdel jämfört med hur det är annars den här årstiden.
Begränsningarna är nödvändiga för att skydda besättningen från att smittas av coronaviruset, säger Fagerroos.
– Utrymmet är litet och hytterna ligger ofta i närheten av de allmänna utrymmena. Om en i besättningen insjuknar måste de övriga försättas i karantän och manskapet tar slut.

Förbindelsefartyget m/s Kökar. ÅU-foto


Han hoppas också att folk tar ortsborna i beaktande. Öborna är ofta lite äldre och den lokala hälsovården har begränsade resurser.
Om en stuggäst insjuknar på sin holme sätter det i gång kedjereaktion som belastar både räddningsväsendet och sjukvården. En stuggäst som insjuknat i covid-19 kan inte ta sig från sin ö hur som helst, säger Fagerroos.
– Det är en stor operation att få bort hen från ön. Det kanske måste ske med Gränsbevakningens helikopter eller Sjöbevakningens båt och vidare med ambulans till ÅUCS eller till det egna sjukvårdsdistriktet.

Från Madrid direkt till skärgården

Men alla tycks inte ha förstått det här. Jari Nieminen som är sakkunnig inom skärgårdstrafiken vid NTM centralen ger ett avskräckande exempel på hur det kan gå till.
– Det var en passagerare som när hen steg av förbindelsebåten förra veckan berättade att hen kom direkt från flygplatsen efter att ha varit i Madrid. Personen sa att den skulle vara i karantän på stugan i två veckor. Det är helt ansvarslöst.

Jari Nieminen hoppas folk tar regeringens påbud på allvar och inte reser till skärgården i onödan. Foto: Kim Lund


På landsvägsfärjorna är situationen lite annorlunda. På färjorna är smittorisken obefintlig om man endast sitter i bilen och inte går ut att för att diskutera vädret med färjepersonalen.
Därför gäller NTM-centralens påbud i första hand förbindelsebåtarna där personalen är mer sårbar.
– Om någon ur besättningen blir sjuk kan vi kanske hitta en ersättare för några arbetspass, men om läget förvärras står vi plötsligt där utan besättning och då blir det problem för de fast bosatta eller för till exempel mjölkproducenten på Heisala.
Nieminen påminner om vad regeringen har sagt om att resa oberoende av om det sker med bil, färja eller förbindelsebåt.
– Vi är i samma situation som i Lappland och regeringen har sagt att man ska undvika allt onödigt resande inom landet. Att åka till stugan just nu är en sådan onödig resa enligt vår bedömning.
 
LÄS OCKSÅ:

Yle: ”Kom inte hit ens i påsk”, vädjar Utöbor

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter