Rederiernas resultat: Lika bra som före pandemin
Passagerarna sägs vara tillbaka. Men Viking Line och Tallink redovisar ändå tillsammans 1,3 miljoner färre resenärer under högsäsongen jämfört med före pandemin.
Istället kostar varje resa i genomsnitt 20 euro mer per passagerare i dag än för tre år sedan.
Det tredje kvartalet i år är den första perioden som på riktigt kan jämföras med tiden före pandemin för färje- och kryssningstrafiken. Det är högsäsong, och både Viking Line och Tallink har gjort sina bästa rörelseresultat, engångsposter borträknade, på mycket länge. För Viking Lines del blev det till och med bättre än för tre år sedan.
— Trafikintensiteten var jämförbar med årets trafik och bunkerpriserna steg med 66 procent. Trots det nådde vi ett rörelseresultat för kvartalet som överskrider 2019 års, säger vd Jan Hanses .
Men det är mycket mer som skiljer jämfört med för tre år sedan. Båda rederierna har gått igenom stålbad, nyttjat stöd och finkammat kreditmarknaden. Under förra året gick man dessutom till aktieägarna och fick in 49,6 miljoner i Viking Line respektive 35 miljoner i Tallink i nyemissioner.
Nya Åland har jämfört kvartalsrapporterna från förra veckan med motsvarande 2019.
Båda rederierna transporterade betydligt färre passagerare. Viking Line har tappat 12,9 procent och Tallink 36,3 procent. I Tallinks fall handlar det om över en miljon färre passagerare. I Tallinks fall kan en del förklaras med att man inte längre trafikerar Riga-linjen och har haft reducerad trafik mellan Sverige och Estland. Rederiet har valt att chartra ut sina fartyg istället.
Men båda rederierna har kompenserat detta rejält. I Viking Lines fall har passagerarintäkterna totalt stigit och man får i dag in 18,1 euro mer per passagerare. Tallinks intäkt per passagerare har stigit ännu mer, med 22 euro. Tallink tar i dag ut drygt 10 euro mer per biljett och resa och dess resenärer spenderar också lika mycket mer ombord.
— De beslut vi tagit verkar vara bra. Vi jobbar hårt på att vidarebefordra våra kostnader till passagerarna. Förr eller senare måste även våra konkurrenter göra det, sade Tallinks koncernchef Paavo Nõgene förra veckan.
— Vi har både höjt biljettpriset, men främst minskat på fribiljettsdistributionen. Det har gjort att snittnivån ökat – och de passagerare som kommer med på de premisserna konsumerar mer ombord, säger Jan Hanses.
De höjda ombordpriserna diskuteras i sociala medier. Hur mycket har ni höjt dem?
— De höjdes i augusti för att behålla marginalerna när inköpspriserna ökade. Vi får se hur länge de kan behållas. Vi kan inte höja priserna för mycket heller.
En stor skillnad är hur de båda rederierna i dag står sig finansiellt. Trots ett nytt fartyg, Viking Glory, så har Viking Lines långfristiga skulder endast ökat med 115 miljoner euro samtidigt som rederiets flotta värderas 169 miljoner högre.
Tallinks skulder har dock ökat med 209 miljoner – och därtill kommer ett lån om 198 miljoner som ska lyftas i november när nya fartyget MyStar till slut levereras.
Båda rederierna har kraftigt bantat personalstyrkan, och i synnerhet Tallink, men samtidigt har kostnaden per anställd ökat.
Noterbart också att båda rederierna tappat frakt – samt att marknaden till viss del delats upp där Viking Lines moderna Åbobåtar ätit marknadsandelar. T
allink uppger å andra sidan att man haft 49 procent av passagerarna mellan Sverige och Finland under det tredje kvartalet. Det tyder på att Tallink i sin tur dominerar rejält på Helsingforsrutten.
Björn Nylund
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.