Förflytta dig till innehållet

Rederierna tacksamma – oklart om biljettpriserna påverkas

Jonas Edsvik/Nya Åland
äldre man
Billigare alternativa bränslen behövs. "Inte innehåller avgaserna mindre koldioxid oavsett vad vi betalar. Det är först när det finns alternativa bränslen till ett pris som är ekonomiskt försvarbart som det sker en övergång," säger Viking Lines vd Jan Hanses.

Enligt Johanna Boijer-Svahnström och Viking Lines vd Jan Hanses påverkas Viking Line väldigt mycket av undantaget i lagen, som skulle innebära att transporter mellan fastlandet och Åland undantas från EU:s utsläppsdirektiv fram till 2030.

– Vi undantas från utsläppshandeln på rutten mellan Finland och Åland. Det betyder att om man åker från Åbo till Stockholm så gäller undantaget fram till Åland. Från Åland till Stockholm gäller utsläppshandeln, men för den korta delen mellan Finland och Åland är rederierna tillfälligt undantagna fram till 2030, säger Boijer-Svahnström.

– Vi är tacksamma för undantaget. Eftersom det inte finns några alternativa bränslen vi kan inte göra något just nu. Regelverken kommer på plats innan vi har möjlighet att agera.

LÄS OCKSÅ

äldre blond damNiclas Nordlund/Nya Åland
”Vi är tacksamma för undantaget. Eftersom det inte finns alternativa bränslen så vi kan inte göra något just nu”, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Enligt Hanses påverkar utsläppshandeln i sin helhet Viking negativt, men med undantaget blir den negativa påverkan mindre än vad den annars hade blivit.

Hur kommer passagerarna att påverkas av undantaget?

– Inte annat än att det påverkar oss ekonomiskt. Vi sparar några miljoner per år på det här sättet, men betalar fortsättningsvis flera miljoner per år, säger Boijer-Svahnström.

Kommer priset att öka mellan Sverige och Åland?

– Det kan jag ännu inte säga, det är mycket annat som spelar in där också. Men eftersom att kostnaden ökar så är det någon som ska betala det. Troligen blir det så att både frakten och passagerarna märker av det. EU:s ”Fit for 55” innehåller många delar, inte utsläppshandeln, säger Boijer-Svahnström.

– Vi vill inte på något sätt undvika att miljöanpassa oss men för tillfället är möjligheterna att göra det väldigt få eftersom det inte finns alternativa bränslen att tillgå. Regelverken faller på plats innan vi kan göra något. De pengar vi nu slipper betala kan vi sätta på att utveckla till exempel miljöteknik.

Jan Hanses konstaterar att ”inte innehåller avgaserna mindre koldioxid oavsett vad vi betalar”.

– Det är först när det finns alternativa bränslen till ett pris som är ekonomiskt försvarbart som det sker en övergång.

Så du menar att övergång skulle ske även utan lagändringen?

– Ja, naturligtvis sker övergången när de gröna bränslena finns tillgängliga och är kommersiellt försvarbara. Men det är de inte nu.

KryssningsfartygJonas Edsvik / Nya Åland
”Det här är en reglering som vi jobbar på att anpassa oss till. Tanken är inte att vi ska fortsätta att spy ut koldioxid, göra det dyrare för alla och förstöra klimatet”, säger Björn Blomqvist, vd på Rederi Ab Eckerö.

Enligt Björn Blomqvist, vd på Rederi Ab Eckerö, har Eckerö räknat med utsläppshandelssystemet.

– Det har ju varit på gång i många år. Från och med 1 januari 2024 så betalar vi utsläppsrätter för 40 procent av våra utsläpp.

Vad kommer det att kosta er?

– Det går inte helt att veta i och med den marknadsmekanism som finns. Det här är ju dock inget vi kommer att hålla på med länge. Idén är inte att vi ska få en tilläggskostnad på vårt bränsle för all framtid, utan syftet är att vi ska sluta använda fossila bränslen. Vi inriktar oss på att bli ännu mera bränsleeffektiva, använda mindre energi och gå över till energislag med mindre koldioxidutsläpp och i framtiden förhoppningsvis använda sådan energi som inte påverkar klimatet alls.

Kommer det att påverka biljettpriserna?

– Det här är en reglering som vi jobbar på att anpassa oss till. Tanken är inte att vi ska fortsätta att spy ut koldioxid, göra det dyrare för alla och förstöra klimatet. Biljettpriset sätts av marknaden och kostar så mycket som resenärerna och fraktköparna tycker det är värt att betala. Det här blir en faktor som sänker vår lönsamhet och om vi sedan ska få tillbaka vår lönsamhet måste vi släppa ut mindre koldioxid.

Sker utvecklingen i den takten den behöver ske?

– Generellt tror jag att vi som ska tillämpa saker alltid upplever att man skulle vilja ha mera tid och mera svar. Men samtidigt ser vi att det är bråttom.

– Medeltemperaturen stiger i rasande takt, något måste göras och vi tänker dra vårt strå till stacken. Men vår utmaning är att regelverken kommer så fort så vi inte vet hur de ska tolkas.

Tim Höglund

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter