Förflytta dig till innehållet

Rederierna återhämtar sig långsamt – ”Folk vill resa men vågar inte”

Arkiv/Kim Lund
Två passagerarfartyg i hamn
Passagerarmängderna har ökat i sommar jämfört med i fjol, men rederierna lider ännu av coronan.

Sommaren blev inte riktigt så bra för Viking Line och Tallink Silja som de hade hoppats, även om passagerarmängderna ökade jämfört med i fjol. Coronans tredje våg slog till med full kraft och skrämde bort en stor del av passagerarna, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

– Vi trodde inte att den tredje vågen skulle komma och nu märker vi att inte ens de som har blivit vaccinerade två gånger vågar resa, utan väntar på den tredje dosen. Folk vill nog resa, men vågar inte.

Med tanke på omständigheterna är Boijer-Svahnström ändå ganska nöjd. Sommaren har varit bättre än i fjol, men långt ifrån vad den har varit under de coronafria åren. I juli 2019 hade man cirka en miljon passagerare, i år var antalet omkring 400 000.

– Åbo-Mariehamnrutten har dragit bra och bildäcken har varit fulla. Men mellan Finland och Sverige går det inte lika bra och vi saknar alla internationella resenärer som asiater, ester och ryssar.

Finländarna är försiktigare än svenskarna och esterna

Tallink Siljas informationsdirektör Marika Nöjd är inne på samma linje. Det är fortfarande stillsamt på fartygen, även om man har märkt en liten ökning i passagerarmängderna.

Den ökande trafiken på rederiets webbplats tyder också på att det finns ett intresse för att resa, men steget till att göra en bokning är fortfarande långt, i synnerhet bland finländarna.

– Det är många som fortfarande tvekar och här märks en stor skillnad mellan de olika länderna. Finländarna reser inte alls lika mycket som esterna och svenskarna trots att de har fått två vaccindoser.

Antalet passagerare per fartyg under en vanlig vardag brukar uppgå till några 100, på veckosluten kan det vara upp till 1 000, eller lite fler människor ombord, uppskattar Nöjd.

En del av de permitterade har sagt upp sig frivilligt och övergått till andra arbeten.

Marika Nöjd, Tallink Siljas informationsdirektör

Tallink Silja genomförde en kraftig nedskärning av sin finska landpersonal i våras då drygt 100 personer av de cirka 370 anställda sades upp.

Inom hela koncernen har saneringsåtgärderna varit ännu hårdare och antalet anställda är i dag cirka 50 procent mindre än före coronan. I Sverige och Estland har också sjöpersonal sagts upp, men i Finland har de endast permitterats.

– Vi har kallat in personal enligt behov och en stor del av den ordinarie personalen är, eller har varit på jobb, men vi har inte tagit in någon extra- eller timanställd personal.

– En del av de permitterade har sagt upp sig frivilligt och övergått till andra arbeten, säger Nöjd.

Viking Line gillar inte Finlands exitstrategi

Också vid Viking Line fortsätter permitteringarna bland både landpersonalen och de som jobbar på båtarna. De som har jobbat längst inom rederiet är först i kön att återvända och antalet besättningsmän och -kvinnor ökar i sakta mak, säger Boijer-Svahnström.

– Men visst är det fortfarande ledsamt och ekonomiskt tungt för många.

De som jobbade på Mariella som i maj såldes till Corsica Ferries har i huvudsak omplacerats till andra fartyg i rederiets flotta, men en del av de yngre är permitterade. Som bäst pågår den interna rekryteringen av personal till nya Viking Glory som tas i trafik på Åbo-Stockholmlinjen i början av nästa år. Där behövs en besättning på drygt 300 personer.

Viking Line är kritiskt till Finlands exitplan och på att man stirrar sig blind på incidenstal och antalet smittfall. Det är klart att man ska vara försiktig och ta coronan på allvar, men i något skede måste man våga gå vidare, leva med viruset och öppna upp samhället, säger Boijer-Svahnström.

– Det känns lite som skrämselpropaganda. I stället för att enbart titta på incidensen borde man se på hur många som ligger på sjukhus. Situationen är helt annorlunda än tidigare och inte alls lika allvarlig som i fjol.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter