Rederier i Finland på alerten efter det höjda terrorhotet i Sverige

Terrorhotet i Sverige bedöms nu vara högt. Landet anses vara inte bara ett legitimt, utan ett prioriterat mål för terrorattentat.
Den svenska säkerhetspolisen meddelade nyligen att de höjer terrorhotnivån till nivå fyra av fem.
Hoten har kommit från olika håll, bland annat från terroristnätverket al-Qaida. Det är koranbränningarna under de senaste månaderna som har gett upphov till hoten.
”För en kontinuerlig dialog”
Myndigheter i Finland bedömer att Sverige fortfarande är ett tryggt resmål för finländare, men rederierna tar ändå hotbilden på allvar.
– Som aktör i hamnarna är vi på alerten och förberedda att vidta nya säkerhetsåtgärder om så behövs. Vi för en kontinuerlig dialog med myndigheterna, säger Johanna Boijer-Svahnström, Viking Lines informationsdirektör.
Följer med hotnivån
Hot mot hamnar och fartyg i Finland bedöms enligt en egen skala, som dikterar hurdana säkerhetsåtgärder som krävs av dem. Hotnivån är nu nivå ett, den lägsta.
– Om myndigheterna höjer hotnivån vet vi vad som krävs av oss. Det skulle innebära striktare kontroller av passagerare och bagage, säger Boijer-Svahnström.
För tillfället utför rederierna stickprov i hamnarna.
– Ibland kollar vi allas väskor och bilar. Vi iakttar också passagerare och kontrollerar sådant som de knappast märker av. Det är bättre att ligga ett steg före än ett efter.
Boijer-Svahnström konstaterar att rederierna genomför mycket säkerhetsarbete.
– Efter terrorattentatet i Åbo för sex år sedan tog Viking Line initiativ till ett intensifierat säkerhetsarbete, där hamnarna samverkar. Vår personal är utbildad och förberedd.

På Tallink Silja säger kommunikationschef Marika Nöjd att det höjda terrorhotet i Sverige inte påverkar rederiet än så länge.
– Vi följer med läget och myndigheternas anvisningar. Ännu har det inte funnits orsak att höja säkerhetsnivån eller vidta ytterligare åtgärder.
”Följ Utrikesministeriets anvisningar”
Nöjd berättar att hon fått frågor av oroliga passagerare, som undrat hur resorna påverkas av läget i grannlandet. Hon säger att resenärer ska följa med Utrikesministeriets reseanvisningar.
– Vi samarbetar nära med andra länder och reagerar om något förändras. Andra myndigheter kan även göra egna säkerhetsgranskningar i hamnen om de anser att det behövs.
Nöjd säger att hon blivit informerad om att man i Stockholms hamn nu kontrollerar passagerarnas identifikation oftare.
Skyddspolisen följer med – som alltid
Skyddspolisen meddelar att det höjda terrorhotet i Sverige inte orsakar några särskilda åtgärder i Finland heller från deras sida.
Kommunikationsspecialisten Irene Zidan konstaterar att Skyddspolisen följer med och utvärderar läget som de alltid gör.
– Läget i Finland är väldigt annorlunda än i Sverige, som nu har varit föremål för radikalislamistisk propaganda på ett exceptionellt sätt, svarar hon ÅU via e-post.
Åbobo bosatt i Stockholm rätt lugn
I Sverige syns den höjda terrorhotnivån i den större närvaron av poliser, berättar 25-åriga Hugo Casimir Uotinen, som flyttade från sin hemstad Åbo till Stockholm för ett år sedan.
Uotinen bor i centrala Stockholm. Han berättar att en kulturfestival nu pågår i stadens centrum, och att poliser närvarar vid varje ingång.
– Det är fullpackat med folk på festivalen. Det är nog lite oroväckande att tänka att om något skulle hända, skulle det kanske vara här.
Uotinen säger att Stockholmsborna i allmänhet inte verkar ha reagerat på hotet. Folk framstår som lugna enligt honom, även i stora folkmassor som på tunnelbanan.
– Vi lever väl i en skandinavisk bubbla, där alla tänker att allt är bra och att inget farligt någonsin skulle hända här. Många tycker snarare att det är löjligt att hotnivån höjdes, och ser det som en negativ sak för turismen.
Mer nyfiken än orolig
Uotinen säger att han har varit mer nyfiken än orolig över det han läst, både gällande gängvåldet och terrorhotet i staden.
– Det har varit intressant att läsa de finländska mediernas rapportering om säkerhetsläget i Sverige. Det skrivs hela tiden om hur farligt Stockholm blivit, så det ligger alltid lite i baktankarna.
– Oroligheter har ändå blivit vardag här, det är nog därför jag inte reagerar så starkt. Om samma saker skulle skrivas om Åbo skulle jag nog vara mer ängslig, säger han.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.