Redan nästa höst har du rätt att få vård inom två veckor i icke-brådskande fall – välfärdsområdet medför ny vårdgaranti

Redan i september nästa år ska alla som bor i Egentliga Finlands välfärdsområde få icke-brådskande vård inom två veckor. Den här nya vårdgarantin är ett av målen då vården överförs från kommunerna till välfärdsområdet vid årsskiftet.
Och hösten 2024 ska det vara möjligt att få icke-brådskande vård ännu snabbare. I november 2024 ska väntetiden för icke-brådskande vård vara högst en vecka.
Allt ska fortsätta vid årsskiftet
Men den här hösten inför övergången då stafettpinnen ska ges över från kommuner, samkommuner och sjukvårdsdistriktet till välfärdsområdet är det än så länge annat som gäller.
– Det viktigaste är förberedelserna så att social- och hälsovårdstjänsterna fortsätter som nu vid årsskiftet, säger Mikko Pakarinen , välfärdsområdets resultatområdesdirektör för social- och hälsovårdstjänster och tidigare anställd vid S:t Karins stad.
Den som får vård i dag ska få det också efter årsskiftet, av samma personal, på samma plats.
– Det ska inte bli några avbrott och ringer man vården ska man få kontakt också efter nyår, säger han.
Löner, avgifter, ersättningar
Vårdpersonalen ska också få sin lön efter årsskiftet, den som får ersättningar ska få pengarna liksom tidigare och klientavgifterna ska betalas – precis som förut.
– För oss, som bygger upp välfärdsområdet, har den här hösten handlat om riskhantering. Målet är att patienter och klienter inte ska märka någon skillnad, säger han.
Ett annat mål för välfärdsområdet är att samma personal skulle ha hand om patienter och klienter en längre tid.
– Men än så länge har vi inte någon vårdstrategi. Den ska utarbetas nästa år för att harmonisera vården i alla kommuner som hör till välfärdsområdet, säger Pakarinen.
En tanke är att det vid de nya hälso- och vårdcentralerna också ska finnas kunnande från specialsjukvården och möjlighet att konsultera den också då det gäller icke-brådskande vård
”Tillsammans”
Ett viktigt nyckelord är ”tillsammans”.
Till exempel tjänster för barn, unga och unga vuxna, som enskilda kommuner har jobbat med i dag, ska olika aktörer inom välfärdsområdet jobba med tillsammans i fortsättningen. Också samarbetet med organisationer och föreningar är viktigt i fortsättningen.
Ett mål för nästa år är också att det ska finnas regionala familjecenter och att välfärdsområdet har tagit i bruk ett digitalt familjecenter.
– Verksamheten ska inte vara bunden till vissa väggar, säger Pakarinen.
En helt central fråga är hur bristvarorna pengar och personal ska användas så väl som möjligt så att man uppnår största möjliga hälsonytta för hela välfärdsområdet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.