Förflytta dig till innehållet

Redan klart att terrasshus på Kristinegatan i Åbo blir fall för förvaltningsdomstolen

Ulla Simola och Kai Wahlroos, styrelsemedlem respektive ordförande i Wilenias husbolag, säger att deras protester mot terrasshuset på Kristinegatan 2 klingat för döva öron. Om hus byggs kommer dess baksida ända fram till staketet på Wilenias innergård. Foto: Dan Lolax


På måndag i Åbo fullmäktige lider Ulla Simola, Kai Wahlroos och de övriga invånarna i husbolaget Wilenias höghus sannolikt ett svidande nederlag.

Samtidigt lovar de att kampen fortsätter. När fullmäktige godkänner detaljplaneändringen för Kristinegatan 2 tar Wilenia ärendet till Åbo förvaltningsdomstol.

– Jag tänker personligen formulera besväret, med juridisk hjälp, säger Wahlroos, Wilenias styrelseordförande som bott i kvarteret under stora delar av sitt liv.


Han och styrelsemedlemmen Simola säger att husbolaget är mangrant mot fastighetsbolaget Kansallis OY:s planer.

Det handlar om det här:

  • Husbolaget Wilenias höghus finns på Slottsgatan 20 B och 22 och på Kristinegatan 2 A, i korsningen till Västra Strandgatan.
  • Husen är ritade av arkitekten Pekka Pitkänen och byggdes 1962. I kvarteret finns också hus av Erik Bryggman och Gustav Nyström.
  • Intill Finlands Bank-huset på Kristinegatan 2 vill Kansallis OY bygga ett åttavåningshus i terrasstil.
  • Huset ska rymma kring 20 invånare. Antalet invånare beror på hur mycket utrymme som ges till affärs- och kontorslokaler.
  • På grund av det begränsade utrymmet tillåter planen att terrasshuset sträcker sig ända fram till gränsen för Wilenias innergård – det ska göra nedfarten till garaget under huset mindre brant.
  • Också på andra sidan av Wilenias bostadsmassa, på Slottsgatan 24, finns planer på ett sjuvåningshus. På Herrestigen utvidgar hotellet Marina Palace med en sju våningar hög byggnad.
Arkitektbyrån K2S
Kristinegatan 2. Arkitektbyrån K2S har ritat terrasshuset som ska bli granne med gamla Finlands bank.


Husbolaget har kämpat mot planerna från första början. Initiativet från Kansallis OY lämnades in till stadsplaneringen i september 2015.

Wahlroos säger att han förstår att en växande stad måste se över var det finns rum för nybyggnader. Men en sådan bedömning måste se till helheten.

Enligt honom är det klart att terrasshuset inte passar in i kvarteret och att staden i sin planering inte beaktat det här eller sett över andra alternativ. Det här trots att staden i sin egen strategi för tillbyggnad betonar sådant som den omgivande byggnadsmiljöns värde, hur utsikten påverkas och vikten av grönområden.

I det ursprungliga initiativet skriver fastighetsbolaget Kansallis OY att på tomten invid Finlands Bank finns inga värdefulla träd, men Wahlroos och Simola påpekar att om terrasshuset byggs så fälls fyra över hundra år gamla träd.

Museicentralen: Gör om planen

Husbolaget är inte ensamt om att kritisera Kansallis OY:s planer.
I ett utlåtande skriver museicentralen i Åbo att ”terrasshuset är intressant och förtjänar en plats där arkitekturen och bostädernas omfång har rum att andas. På bakgården till Finlands Banks renässanspalats och vägg i vägg med husbolaget Wilenias rationalistiska höghus passar det trots allt inte.”

I augusti 2017 var museicentralens åsikt att planen ska beredas på nytt och att tomten ska bebyggas på ett sätt som är i balans med omgivningen.

Trots det har planerna avancerat genom nämnd och stadsstyrelse. Endast Vänsterförbundet har röstat mot planerna.

Husbolaget har diskuterat planerna med stadens representanter. Det har skett i god anda, säger Wahlroos, men utan resultat.

Husbolaget anser att det enda vettiga är att låta tomten bredvid Finlands Bank förbli obebyggd. Men för att vara pragmatiska har man bett arkitektbyrån Casagrande Laboratory ta fram en plan för en mindre skrymmande byggnad på 2–7 våningar. Det alternativet har staden inte beaktat.

Husbolaget har också försökt nå ut till beslutsfattarna men resultatet har varit magert.

– Det har varit som att ropa i skogen, säger Simola.

LÄS OCKSÅ:
VD Ilkka Paju tar hot om besvär med ro – ”Det är deras rätt”
TIDIGARE RAPPORTERING:
Åbobo: Vi berövas vår stadsmiljö
Politiker skeptiska till byggplaner längs Aura å
Skyddande status hindrar inte nybyggen längs Aura å

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter