Förflytta dig till innehållet

RECENSION: Minneskonserten gavs i Claes Anderssons anda — och publiken sög i sig varenda ton

Bild av sångerska och musiker samt publik

Foto: Mari Mattsson

Tribute to Claes Andersson
Kungssalen i Åbo slott
20 augusti klockan 19
Julia Korkman (sång), Riitta Paakki (piano), Teemu Mattsson (trumpet) och Robi de Godzinsky (kontrabas)
Åbo Musikfestspel

Claes Andersson som oväntat gick bort i slutet av juli var en person som var känd för den breda allmänheten i vårt land, antingen som vänsterpolitiker, psykiater, författare, jazzpianist, kulturpersonlighet, eller som alla dessa.
Han var också en person som gav ett sympatiskt och klokt intryck.
Efter pensioneringen och ännu i hög ålder fortsatte Andersson aktivt med sitt skrivande och musicerande.
Ett konsertsamarbete med sångerskan Julia Korkman, Claes Andersson och musiker för Åbo Musikfestspel var under arbete ända in i det sista. Efter det överraskande dödsbudet beslöts i samråd med musikerna och de anhöriga att de planerade konserterna trots allt skulle bli av, men som Anderssons minneskonserter.
Publiken i den fullsatta Kungssalen fick på tisdagskvällen uppleva en konsert som man föreställer sig att hade varit i Claes Anderssons smak.
Det blev jazziga tongångar från början till slut. Jazz standards, folkvisor och t.o.m. klassiska sånger i uppdaterade tolkningar varvades med nyare sånger av olika tonsättare.
Både ny och äldre poesi i sånger på fem olika språk fanns med i programmet.
Musikerna agerade under hela konserten både lyhört och samspelt. Både Riitta Paakki vid pianot och Teemu Mattsson på trumpet bjöd på fräscha improvisationer i många omgångar. Robi de Godzinsky på kontrabas var pålitligheten själv som kombinerad rytm- och bassektion.
Sångerskan Julia Korkman sjöng behagligt musikaliskt med finstämda nyanser. Det var som om hon skulle ha småpratat sig genom flertalet texter. Genom detta tilltal, och genom den diskreta ljudåtergivningen med sångstämman föredömligt i förgrunden, skapades en intim stämning i den stora salen.
Publiken satt knäpptyst och sög uppmärksamt i sig varje stavelse och stämning. I den humoristiska ”Kära du” – Anderssons svenskspråkiga version av Cole Porters ”Night and Day” – tog Korkman ut de dynamiska svängarna mer och gav också prov på en lite mer teatral sånglig tolkning.
Konsertens olika nummer utgjorde tillsammans en helhet som obehindrat pendlade mellan lätthet och allvar, men som engagerade publiken i alla tonlägen.
Under konserten framfördes Claes Anderssons egen musik i tonsättningen av en text av Tua Forsström. Förutom nämnda ”Kära du”, framfördes också den anderssonska versionen av Kurt Weills ”Speak low”, som på svenska heter ”Så tyst”.
Bland de olika numren gjorde ändå de nyskrivna sångerna, med texter av Claes Andersson tonsatta av Petter Korkman, störst intryck. I uruppförandet av ”Inandning, utandning” liksom i det fina framförandet av ”Kvar i mig” kom poeten Claes Andersson till tals och orden bars tydligt fram, både av Petters Korkmans musik, Julia Korkmans sång och Claes Andersson Trios musicerande.
Henrica Lillsjö

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter