Recension: Lyckad konsert med fin körsång då studentkörerna firade Åbo Akademi 100 år


Foto: Johan Berg
Det viktigaste verket vid studentensemblernas festkonsert – för att fira Åbo Akademis 100 år – på söndagen i Konserthuset var förstås Ulf Långbackas nyskrivna festkantat, till minnesvärda texter av tänkare och forskare från Aristoteles till Diana Toivola.
Utom Florakören och Brahe Djäknar sjöng ju också Vasakören Pedavoces, och uppförandet var ett slags repris av en motsvarande konsert i Österbotten.
Akademiska orkestern inledde sonort med Variationer över ett tema av Karl Karlsson, med musik av Sauli Huhtala efter Otto Anderssons textfynd. Musiken klingade fint och med folkmusikaktigt anslag.
Sedan följde tre sånger där orkestern kompade sopranen Maikki Säikkä, som bland annat är känd som eminent solist ur körledet i Key Ensemble. Den mest lyckade var nog ”Hjärtat”, en sats ur John Rosas promotionskantat (1948). Säikkä sjöng fint, men i den första sången, ”Rik är den som kan sjunga” av Alfred Anderssén var det svårt att höra solisten över orkestern.
Väl valda nyanser i ”Jordens sång”
Alla tre körerna medverkade i kantaten före pausen, Jean Sibelius berömda ”Jordens sång”, en stilig kantat fast tonsättaren inte var så nöjd med Jarl Hemmers text. Huhtala dirigerade lugnt och med auktoritet, och nyanserna var ofta riktigt väl valda. Sibelius höll ungefär samtidigt (1919) på med sin femte symfoni.
Brahe Djäknar under Ulf Långbacka startade andra halvan av konserten. Lystringssången ”Stig stark du sång” (Rosas- Krokfors) ljöd kraftigt, mycket rent och hörvärt. Likaså Gottfrid Gräsbecks Kalevalaförtoning ”Yksin”, som även den har varit rätt länge på repertoaren.
Njutbart av Pedavoces och Flora
Pedavoces sjöng dirigerade av Maria Timoshenko tvenne sånger av Sibelius. ”Till Therèse Hahl” (text Nils Wasastjerna) klingade samstämt och rent, likaså ”Till fosterlandet” (text Paavo Cajander). Kören har gått stadigt framåt sedan jag hörde dem senast och sjunger idag mycket njutbart.
Florakören startade liksom BD med sin lystringssång ”Rondell” (Gräsbeck- Torvalds) och fortsatte med ”Ringlek” (även den en gammal Floraklassiker). Prickfritt även här och med humorn bra inbakad i helheten.
Alla tre körerna, ledda av Timoshenko, förenades i ”Jag önskar av hjärtat” (trad från Östyerbotten; arr Alfred Anderssén). Sången var mycket bra inövad och alla tre körerna utmärkte sig.
”Undrans mosaik”
”Undrans mosaik” heter Ulf Långbackas nya jubileumskantat, och här hör man ett verk med rätt många modernismer, men en stor del av verket har fin körstruktur, och det kämpigaste tycks vara att höra på pianot (Pasi Helin) som klingar ganska dissonant för det mesta.
Slagverk och synt behövs i musiken för att stöda den blandade storkören. Efter Aristoteles filosofiska funderingar följer text av Nietzsche, nog så tänkvärd. Mänskliga konturer utreds av Daniel J. Siegel. Diana Toivolas cellbiologiska text passar också bra i helheten. Efter endel andra texter ändar verket i Vergiliusfrasen Lycklig den som förmår se tingens orsaker. Så sant så!
Musikaliskt fungerar kantaten alldeles bra. Maikki Säikkä var även här fin solist, assisterad av tenoren Andreas Nordström. Textuppläsningar kom dessutom ibland ur körernas led. Ljudliga effekter kunde uppfattas från syntspelaren, och just när musiken drar ihop sig för att sluta kommer det fågelsång och porlande vatten. Stilig avslutning.
Körerna klarade sin rätt jobbiga uppgift med den äran, och jag tror att kompositören själv, Långbacka kunde vara nöjd med sina korister och för den delen alla som uppträdde på något sätt. Till exempel Kim Engbloms tekniska kunnande var behövligt.
Sedan ska vi inte glömma Maria Nylund, som var en förträfflig konferencier med både sånganmälningar och lämpliga bakgrundsfakta att begrunda. Publiken var med på noterna i Konserthuset, men numerären kunde ha varit betydligt större…
Akademisk festkonsert
Körkonsert i Konserthuset 28.10
Florakören, Brahe Djäknar, Pedavoces
och Akademiska orkestern
Dirigenter: Sauli Huhtala, Ulf Långbacka, Maria Timoshenko
Sol: Maikki Säikkä, sopran
Konferencier: Maria Nylund
Ingmar af Hällström
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.