Rättegången om våldsdådet på Viking Sally avslutades – försvaret meddelade att ett nytt tips om händelsen kommit in

Rättegången om våldsdådet på passagerarfartyget Viking Sally år 1987 avslutades i Egentliga Finlands tingsrätt på fredagen. Åklagaren och försvaret presenterade sina huvudargument i sina slutpläderingar.
En dansk man född 1969 är åtalad för mord och mordförsök ombord på Viking Sally den 28 juli 1987. De misstänkta brotten ska ha skett nattetid på fartygets helikopterdäck. En västtysk man dog och en västtysk kvinna skadades i händelsen.
Specialiståklagare Heidi Röblom vid Västra Finlands åklagardistrikt hävdar att den åtalade mannen slog offren upprepade gånger i huvudet med en så kallad slagghammare. Enligt Röblom uppfyller den påstådda handlingen kriterierna för mord och mordförsök.
— Gärningen har varit rå och grym med beaktande av att ett flertal slag med ett tillhygge riktats mot offrens huvuden medan de legat i sovsäckar och därmed i praktiken varit i en oförsvarbar ställning, sade Röblom.
En slagghammare är ett verktyg som kan användas i samband med svetsning. Ett av åklagarens huvudargument för att den danska mannen är skyldig är att han enligt åklagaren vetat onaturligt mycket om vad som använts som tillhygge i våldsdådet när han pratat om det i efterhand. Inget mordvapen har hittats.
Försvaret hävdar i sin tur att den åtalade fått information om det misstänkta mordvapnet från polisen redan 1987 och därför haft en uppfattning om vad som kan ha använts som tillhygge i våldsdådet.
Erkännande eller inte?
I sin slutplädering sade åklagaren att den åtalade berättat för flera olika personer och vid flera olika tillfällen att han utfört våldsdådet på Viking Sally.
Den danska mannens försvarsadvokat Martina Kronström kontrade med att säga att det inte handlat om riktiga erkännanden utan om historier som mannen berättat för att till exempel höja sin status i fängelset. Mannen har suttit i fängelse ett flertal gånger i Danmark.
— Han kände till detaljerna i den här händelsen. Det gör i stort sett ingen annan, särskilt inte i Danmark. Han visste att saken var ouppklarad och kunde använda historien för att skapa sig en bättre position i fängelset och testa vem han kan lita på, sade Kronström.
Enligt Kronström har de historier mannen berättat om händelserna på Viking Sally innehållit tydliga sakfel och dessutom varierat vid olika tillfällen. Försvaret anser att berättelserna inte kan betecknas som trovärdiga.
Mannen har också skickat sms till sin tidigare fru där han hotat henne och skrivit att han dödat tidigare utan att ha åkt fast. Enligt försvaret var sms:en tomma hot som var avsedda för att skrämma den dåvarande frun. Ex-frun ville inte vittna i rättegången.
På fredagen riktade försvaret skarp kritik mot åklagarens beslut att åtala den danska mannen för våldsdådet på Viking Sally.
— För att väcka åtal efter så här många år bör det finnas väldigt starka tekniska bevis. Det fanns det inte 1987 och det finns det inte nu, sade Martina Kronström.
Nytt tips under rättegången
Efter rättegången sade åklagaren Heidi Röblom att Egentliga Finlands tingsrätt står inför en svår överläggning. Tingsrätten ger sitt avgörande i slutet av juni.
Tingsrätten beslöt redan i början av rättegången att åklagaren inte får utnyttja tre polisförhör från 2016 i bevisningssyfte. Dessutom begränsade rätten vad en polis som åklagaren kallat in som vittne fick tala om i rättssalen.
— Om det inte blir en fällande dom i tingsrätten är det absolut något som vi överväger att be hovrättens syn på, sade Röblom.

Hon ville dock inte svara direkt på frågan om åklagaren tänker överklaga till hovrätten om tingsrätten förkastar åtalet.
— Den bedömningen gör vi sedan när vi ser hurdan dom tingsrätten ger.
På fredagen kom det också fram att ett nytt tips som eventuellt hänger ihop med våldsdådet på Viking Sally kommit in under tingsrättens behandling av fallet. Försvarsadvokat Kronström sade att hon blivit kontaktad av en tidigare sjukskötare som gett information om en person som kanske haft koppling till händelsen på fartyget.
Polisen och åklagaren är medvetna om det nya tipset.
— Det utreds för tillfället och jag kommenterar det inte i nuläget. Det har kommit in tips om fallet i 30 års tid så i sig är det inget exceptionellt, men saken utreds, sade Röblom.
Språket blev svenska på begäran av den åtalade
Viking Sally-rättegångens handläggningsspråk i Egentliga Finlands tingsrätt var svenska. Tingsrätten fattade beslut om att byta handläggningsspråk från finska till svenska i januari på begäran av den åtalade danska mannen.
Den åtalade motiverade sin begäran att byta språk med att han är danskspråkig och förstår svenska. Han meddelade att han kan följa rättegången om den går på svenska och förstå dokument som är skrivna på svenska.
Åklagarsidan tog inte ställning till handläggningsspråket men två målsägande som yrkar på skadestånd av den åtalade motsatte sig bytet till svenska.
Målsägandenas modersmål är tyska och enligt dem själva förstår de varken finska eller svenska. De var oroliga för att det är svårare att hitta en tolk som kan tolka mellan svenska och tyska än en som kan tolka mellan finska och tyska.
Tingsrätten bedömde att handläggningen av själva åtalet utgör en mycket större del av rättegången än målsägandenas yrkanden på skadestånd, och konstaterade att målsägandena kommer att behöva tolk i vilket fall som helst. Således ändrade rätten handläggningsspråket till svenska.
Till slut hade både den åtalade och målsägandena hjälp av tolkar. Huvudspråket i rättssalen var svenska men det talades också danska, finska, tyska och engelska under rättegången.
Polisen övervakade hela rättegången på plats i Egentliga Finlands tingsrätt. Poliserna ville inte berätta för SPT varför de övervakade rättegången.
Viking Sally blev Estonia
Fartyget som seglade under namnen Viking Sally (1980-1990), Silja Star (1990-1991), Wasa King (1991-1993) och Estonia (1993-1994) var med om flera tillbud genom åren.
1982: Går på grund utanför Åbo, men tar sig därifrån.
1984: Går på grund i Ålands skärgård, kommer loss för egen maskin men behöver repareras.
1986: En finländsk affärsman rånmördas av Reijo Hammar, senare känd som en av Finlands värsta brottslingar. Den döde upptäcks i en hytt när fartyget lägger till i Stockholm.
1987: Den tyske tågluffaren Klaus Schelkle utsätts för våld när han sover på däck och avlider av sina skador. Hans flickvän Bettina Taxis skadas också.
1988: Går på grund och skadar propellrarna när fartyget försöker undsätta en seglare i sjönöd söder om Kapellskär, varpå fartyget måste bogseras till Stockholm för reparation.
1994: Förliser mellan Tallinn och Stockholm, söder om Utö. Av de 989 personerna ombord omkommer 852 i den värsta sjöfartskatastrofen i Europa i fredstid. Vraket ligger ännu kvar på 80 meters djup.
Mikael Piippo/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.