Rättegången om händelserna på Viking Sally: Rätten förbjöd användningen av tre förhör i bevisningssyfte

Rättegången kring händelserna på fartyget Viking Sally år 1987 började med en delseger för försvaret när Egentliga Finlands tingsrätt beslöt att tre polisförhör från 2016 inte får användas i bevisningssyfte.
Beslutet gäller tre förhör där polisen hörde den åtalade, en dansk man född 1969.
Den danska mannen åtalas för mord och mordförsök. Försvarsadvokat Martina Kronström yrkade på att tre förhör som polisen gjort med honom 2016 inte får användas i bevisningssyfte eftersom mannen inte hade ett rättsligt ombud på plats under förhören. Enligt Kronström är åtalen så grava att polisen borde ha sett till att mannen har sällskap av ett rättsligt ombud när han förhörs.
Polisen har förhört den åtalade mannen också 2019.
Under måndagen framkom det också att ett vittne som försvaret trott vara död lever. Tingsrätten gav försvaret tillstånd att höra vittnet per telefon eller via en videouppkoppling under rättegången.
Rättegången i Egentliga Finlands tingsrätt gäller ett fall där det västtyska paret Klaus Schelkle, då 20 år, och Bettina Taxis, då 22 år, misstänks ha blivit misshandlade på passagerarfartyget Viking Sallys däck natten till den 28 juli 1987.
Paret hade lagt sig i sina sovsäckar för att sova på däck under resan från Stockholm till Åbo, och utsattes för våld under natten. De hittades blodiga och svårt skadade på däck och flögs till Åbo universitetscentralsjukhus. Klaus Schelkle avled av sina skador. Bettina Taxis skadades allvarligt men överlevde.
Enligt åklagaren Heidi Röblom utförde den åtalade danska mannen våldsdådet med en så kallad slagghammare som han plockat åt sig från fartyget.
Den åtalade bestrider alla åtal och förnekar att han gjort sig skyldig till brott.
Mikael Piippo/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.