Förflytta dig till innehållet

Rättegången om elsparkolyckan i Åbo: Försvaret ifrågasätter om trafikljusen fungerade enligt bestämmelserna

Jean Lindén/SPT
Blommor och ljus efter dödsolycka med elsparkcykel i Åbo augusti 2021.

Den åtalade busschaufförens försvar ifrågasätter om trafikljusen i korsningen Tavasgatan-Nylandsgatan fungerade enligt bestämmelserna i samband med dödsolyckan i augusti i fjol där en 23-årig kvinna på elsparkcykel blev överkörd.

LÄS OCKSÅ

Rättegången i Egentliga Finlands tingsrätt startade klockan 9 på torsdagen, och den första dryga timmen gick till att diskutera bevisen för att chauffören körde mot rött när han kom körande från Domkyrkobron mot Nylandsbacken.

Kvinnan som omkom stod och väntade vid korsningen för att ta sig över Nylansgatan mot ÅUCS-hållet.

Åklagaren menar, med stöd av polisens analys av kamerabilder, att bussen kört mot rött.

”Omöjligt att synkronisera”

Försvaret ifrågasätter dock att man kan synkronisera bilderna från de två olika kamerorna – den ena fanns i en Onnibuss i samma korsning, den andra var en trafikövervakningskamera i korsningen – för att med säkerhet avgöra var olycksbussen befann sig när trafikljuset slog över till rött.

Onnibussen befann sig nämligen i en vänstersväng på bilden där man ser att det blivit rött ljus, och man ser inte olycksbussen på den bilden. Den andra kameran tog bilder uppifrån Nylandsbacken, och det är de två bildvinklarna som polisen försökt förena för att få en bild av händelsen.

Slog ljusen för snabbt om till rött?

Försvaret ifrågasätter även huruvida trafikljusen fungerade enligt direktiven, som säger att det gula ljuset borde lysa i 3 sekunder innan det blir rött. Enlig bilderna från Onnibussen är det grönt i korsningen, och 3 sekunder senare – när nästa bild togs – var det rött. Det här pekar på att det var gult för kort tid, menar försvaret.

Den åtalade busschauffören nekar till brotten som han åtalas för – grovt äventyrande av trafiksäkerheten och grovt dödsvållande. Försvaret menar att man visserligen normalt inte får köra mot gult, men att det handlar om en tragisk olycka.

Vid halvelvatiden, när rätten gick igenom bilder från platsen, måste publiken för en stund lämna salen.

Under dagen ska flera vittnen höras, bland annat den polis som analyserat kamerabilderna. Även Onnibussens chaufför ska höras, samt en kvinna som väntade på bussen nära olycksplatsen samt en läkare som på cykel korsade samma övergångsställe som den omkomna kvinnan, men från motsatt håll.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter