Förflytta dig till innehållet

Rättegång inledd i Mariehamn: Michael och Jenny Björklund kräver 345 000 euro för byggfel i Smakbyn

Nya Åland/Stefan Öhberg
Byggnadskomplex i rött och vitt
Smakbyn invigdes sommaren 2012. Redan i november samma år uppmärksammades brister i yttertaket. Den här veckan avgörs tvisten mellan Nordiska matkompaniet, bolaget bakom Smakbyn, och Eriksson byggab.

Nordiska matkompaniet, bolaget bakom Smakbyn, och Eriksson Byggab möttes under måndagen i tingsrätten angående tvisten kring de brister som Smakbyn anser att byggbolaget har orsakat.

Enligt Smakbyn läcker taket på flera ställen och fasadputsen är inte fackmannamässigt utförd.

Michael och Jenny Björklunds Smakbyn stod klart 2012 och redan i november samma år noterades byggnadsbrister i besiktningsprotokollet. I stämningsansökan räknas bristerna upp.

Det största felet som nämns är att taket anses vara felmonterat och enligt en annan besiktning gjord under tre tillfällen år 2020 är taket dessutom av fel typ för den aktuella byggnaden.

Byggbolaget ska ha försökt åtgärda felen genom att montera en hattprofil, ett slags foder, för att täta taket. Åtgärden beskrivs av en av besiktningsmännen som en efterhandskonstruktion och att det inte ska krävas för att hålla taket tätt.

I bevisningsmaterialet finns bilder på hur taket ser ut inifrån. På bilden syns något som ser ut som glipor i yttertaket.

– Man ser rakt ut i himlen, sade Smakbyns ombud Johnny Bäck under den muntliga förberedelsen på måndagen.

Resultatet är, enligt kärandens bedömning, att taket inte är tätt och att det regnat in i bränneriet och restaurangen samt köket. Dessutom är anslutningen mellan yttertaket och ytterväggen inte tät.

Utöver det anser man att putsen på fasaden inte är fackmannamässigt utförd, då det finns flera sprickor i den.

Ingen reklamation

Enligt Eriksson bygg har man skickat ut personal till Smakbyn som inte kunnat lokalisera någon läcka.

Bolagets ombud menade också att det inte finns någonting som kan räknas som en reklamation av de utförda tjänsterna och att besiktningsmännen, som kommer från två olika konsultfirmor, inte har haft korrekt underlag när de utfört inspektionerna.

Bland annat har den ena saknat entreprenadavtalet som tecknats mellan parterna.

Under inspektionerna år 2020 har besiktningsmannen enligt protokollet inte heller utfört någon fuktmätning, men ändå påstått att det funnits ett läckage från yttertaket, menar svaranden.

De påstådda gliporna menar svaranden är ljusfenomen och att det omöjligt kan vara himlen, då vinkeln är helt fel.

Man ifrågasätter också varför det inte finns några bilder i besiktningsprotokollet från 2020 av eventuella läckor från själva inspektionen och att besiktningsmannen själv skrivit att han inte sett några pågående läckor utan har utgått från vad beställaren har berättat.

Behandlas i tre dagar

Under måndagen inleddes den muntliga förberedelsen och bevisningen gicks igenom. Parterna åkte också ut till Smakbyn i Kastelholm för att titta på bristerna.

Tre dagar har reserverats av Ålands tingsrätt för ärendets muntliga förberedelse och huvudförhandling.

Totalkostnaden för att åtgärda bristerna har uppskattats till runt 345 000 euro, vilket paret Björklund yrkar på i skadestånd. De yrkar också på dröjsmålsränta och betalda rättegångskostnader.

Carin Karlsson

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter