Rätt sorts tv-tittande väcker gamla minnen till liv på äldreboenden – Almahemmet med i nationellt pilotprojekt


Emil i Lönneberga visas på Almahemmet. Foto: Fredrik Häggman
När ÅU besöker Almahemmet i Kimito rullar ”Emil i Lönneberga” på den nya smart-tv:n. Ljudnivån är låg, både på tv:n och bland de fyra tittarna.
– Jag tycker det är trevligt, det har blivit mer samvaro här på sistone. Och nog är det ju roligt att se program som man minns från förr, säger en av seniorerna.
TV-tittandet är en del i ett pilotprojekt som Almahemmet deltar i sedan i höstas, i samarbete med Yle och konsultföretaget Fluente. Målet är att identifera vilken sorts program som engagerar seniorerna, stimulerar deras minnen och väcker diskussioner.
Effekterna antas vara särskilt positiva för personer med minnessvårigheter. Almahemmet är ett av tre boenden i Finland som deltar.
– När jag hörde om det här projektet ville jag genast få med Almahemmet. Det känns som ett modernt sätt att skapa en meningsfull tillvaro för de äldre på hemmet, säger Katarina Forssell, tf chef på Almahemmet.
Ny teknik på lån
Tekniskt sett fick man börja från noll. För projektet krävs smart-tv och wifi, och Almahemmet hade ingendera. Fram till slutet av april har boendet nu en smart-tv lånad från Yle.
Under pilotperioden testar skötarna på hemmet vilka program som går hem hos seniorerna. Utbudet är anpassat efter målgruppen och tas från Yle Arenan och Yles arkiv. Personalen på Almahemmet dokumenterar sedan vilka program som är omtyckta och vilka som inte är det.
– En av de viktigaste målsättningarna är att skapa en rofylld stämning. Många av våra klienter har perioder då de upplever rastlöshet eller nervositet, och vi har märkt att lugnande tv-program fungerar bra. En förhoppning är att ett bättre anpassat tv-tittande ska kunna minska på användningen av lugnande medicin.
Djur, natur och filmer från förr hör till favoriterna
Har du några exempel på vilka program som har varit omtyckta?
– Natur, musik, djur och barn är alla omtyckta teman. Naturserien ”Meidän maamme – Vårt land” är ett sånt exempel, och vem blir inte glad av att se barn eller djur. Dessutom väcker gamla TV-program, som Astrid Lindgrens barnprogram ofta minnena till liv.
En viktig del av uppföljningen är också att rapportera om de program som inte uppskattas.
– Det var till exempel en av seniorerna som ville se på krigsfilmer, vilket inte gillades av alla här på hemmet.
Forssell har en förhoppning om att även anhöriga i framtiden skall kunna utnyttja tekniken för att visa egna filmer eller foton åt dem som bor här. Men det hänger på att tekniken blir smidigare.
– Det som har fungerat sämre är att det tar alldeles för länge att hitta det man söker efter på Yle Arenan. Tekniken måste vara enklare så att det inte blir ett extra arbetsmoment för skötarna.
Forssell hoppas att hemmet kan skaffa en egen tv efter att provperioden tar slut i april. Högklassig bildteknik behövs, med tanke på att synen inte är vad den varit för många av seniorerna.
Meningen är inte att minska på den personliga vården
TV-tittandet hjälper personalen på Almahemmet att hitta sysselsättning för klienterna under de tider då de själva inte hinner. Tarja Pietiläinen på Fluente betonar ändå att meningen med projektet inte är att minska på behovet av personlig vård genom att bara placera seniorerna framför tv:n.
– Det här är ett nytt arbetsredskap. Tanken är att bygga en gemenskap, inte att klienterna ska se på tv för sig själv. Dessutom är det ju ett led i arbetet mot digital marginalisering bland äldre i Finland.
Katarina Forssell håller med:
– Många av de som annars är tysta kan plötsligt vilja diskutera efter att något gammalt minne väckts till liv. Jag såg till exempel på ett program om isbrytare med en annars tystlåten äldre man för ett tag sen, och han rättade mig direkt när jag sa fel namn på fartyget. Det gäller att hitta nycklarna som får dem att minnas och öppna upp.

Katarina Forssell är stolt över att Almahemmet är ett av de boenden som deltar i projektet. Foto: Fredrik Häggman
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.