Karisrektor om totalförbud mot mobiler: ”Inte nödvändigt” – Åboprofessor vill lyssna på barnen

Ett totalförbud av mobiler i skolan kan bli aktuellt, sade undervisningsminister Anders Adlercreutz (SFP) till Yle under tisdagen. Enligt honom utreds flera alternativ för att begränsa mobilanvändningen i skolan.
ÅU har talat med rektorer och forskare om hur de ser på diskussionen kring mobilernas vara eller icke-vara i skolan.
Britt-Mari Norrbacka, rektor för Kimitonejdens skola och Dalsbruks skola, säger att de redan har haft mobilfria klassrum för årskurserna 7–9 i flera års tid.

De samlar in alla mobiltelefoner innan lektionen börjar.
– Det har fungerat bra. Eleverna är vana vid det och det är het naturligt. På rasterna får de naturligtvis ha sina mobiltelefoner, säger Norrbacka.
Orsaken till att systemet med ett mobilfritt klassrum togs i bruk var att mobilerna störde undervisningen.
– Jag tror absolut att det skulle påverka elevernas inlärning negativt om de hade mobilerna med sig, säger hon.
Vilka problem vill vi egentligen komma åt?
Esbjörn Hägerstedt, rektor för Karis-Billnäs gymnasium, är kritiskt till hur diskussionen kring mobilanvändningen förs.
– Vi borde inte endast tänka på mobilen i sig, utan fundera på vad grundproblemet är och vad det är vi vill komma åt.

Många olika appar är i dag en stor del av barn och ungas umgängesform. Enligt Hägerstedt skapar det en rädsla för att hamna utanför om man inte är där hela tiden.
– Det här är ett problem och om telefonen plingar till hela tiden stör det koncentrationen. Det finns även forskning som visar att närvaron av en mobiltelefon i samma rum stör koncentrationen.
Hägerstedt anser att ett totalförbud av mobilerna i skolan nödvändigtvis inte är rätt väg att gå.
– Min erfarenhet är att om skolan erbjuder all den teknik eleven behöver för undervisningen, så som datorer eller surfplattor, då minskar elevernas användning av mobilerna drastiskt och de påverkar inte undervisningen på samma sätt. Då finns det inget behov av ett förbud. Vi kan alltså lösa problemen på andra sätt.
De problem man vill komma åt finns även kvar utanför skolan.
– Samma rädsla för att hamna utanför finns kvar på samma sätt utanför skolan. Och talar vi om hur mobilen stör koncentrationen så finns den ju där hemma också när eleven ska göra sina läxor.
Enligt honom finns det många andra sätt att komma åt problematiken än ett förbud av mobiler.
– Alla telefoner kan i dag till exempel begränsas så satt man inte kan göra annat än att ringa och skicka meddelande till mamma och pappa. Och yngre barn kan ha en smart klocka som kan ringa och föräldrarna kan kolla var barnet är. Problemet här är att om ett barn inte har en mobiltelefon när alla andra har det blir de utanför.
– Om vi hade tydliga riktlinjer för hur mobiler och sociala appar kan användas av barn, och om tillräckligt många följde dem, kunde många problem försvinna. På samma sätt som vi har åldersgränser för till exempel vissa datorspel, säger Hägerstedt.
Mobilanvändningen i skolorna diskuterades även i fjol. Enligt Finlands Svenska Lärarförbundets (FSL) rapport i augusti i fjol ställde sig då över 60 procent positiva till att mobilanvändningen i skolan skulle begränsas i lag. Däremot var 85 procent emot ett totalförbud av mobilerna i skolan.
”Lyssna på barnen”
Interaktionen mellan människor är viktig för barnens utveckling och koncentration och mobiltelefonerna stör den interaktionen. Det säger Linnea Karlsson, professor i folkhälsovetenskap på Åbo universitet. Hon är bland annat specialiserad på barnpsykiatri.

– Om eleverna är i sina egna världar framför skärmarna hindrar det den direkta interaktionen, både mellan elever och elever och läraren. Den interaktionen är viktig för barnens utveckling.
Mobilen vinner kampen om barnens uppmärksamhet.
– Det är väldigt tydligt att om ett barn ska försöka koncentrera sig på studier eller läxor så är dragningskraften till mobilen och de snabba videorna i olika appar väldigt stark.
Samma sak gäller också vuxna, påpekar hon.
– Vi kollar alla våra telefoner väldigt många gånger per dag.
Karlsson efterlyser tydligare reglering av mobilanvändningen, men kan inte säga hur de lagarna skulle se ut.
– Jag tror att det är viktigt att vi lyssnar på barnen själva här. Om vi vill lösa barnens problem med mobilanvändningen kan de också berätta hur problemen kan hanteras, säger hon.
Samtidigt behöver barnen mera stöd för att få hjälp i att lära sig att rikta koncentrationen till annat än telefonen när det behövs.
I undervisningen måste vi också se över var digitala hjälpmedel hör hemma och var de är skadliga.
– Det är klart att digitala hjälpmedel ska användas i skolan men inte precis överallt. Till exempel har många stor nytta av att räkna matematik med papper och penna, och i språkundervisning är interaktionen mellan människor mycket viktig.
Det digitala får inte komma i vägen för den direkta interaktionen mellan människor.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.