Rar skalbagge flyttar tågskenor i Åbo

Den ovanliga svartblanka läderbaggen (Osmoderma barnabita) påverkar tågspårens dragning i samband med det enorma banprojektet Kuppis–Åbo som nu påbörjats i Åbo.
I Finland har läderbaggen endast påträffats i Åbo. Arten finns främst i gamla lövträd på ön Runsala, men har också hittats i liknade miljöer några kilometer därifrån.
Ett sådant ställe är Muhkuri naturskyddsområde, nära Nådendals snabbväg, väster om Åbo centralstation.
Där har alerta naturexperter nu noterat att en murken gammal ek är boplats för läderbaggar.
För att trygga deras tillvaro kommer man nu att dra en serviceväg samt en anslutningspunkt för tågspår på en lite annan plats än man ursprungligen tänkt, meddelar Trafikledsverket och bolaget Sweco.
– Genom att flytta bannätet och servicevägen skyddar vi både läderbaggen och den gamla, värdefulla eken i Muhkuri. På så sätt bevarar vi också grönzonen mellan banområdet och fastigheterna i närheten, vilket är viktigt även för invånarna, berättar projektets landskapsplanerare Niina Mensonen från bolaget Sweco, som ansvarar för miljöteknologiska frågor och landskapsplaneringen.
Svår att stöta på
Läderbaggens larver äter mull från löv, fågelbon och annat organiskt material som samlas på bottnen av ekars och andra lövträds håligheter, konstaterar Trafikledsverket och Sweco i ett pressmeddelande.
Arten åtnjuter skydd både i Finland och i Europeiska unionens habitatdirektiv.
Man kan skilja mellan tre och fyra centimeter långa insekter med blotta ögat, men i praktiken påträffas baggar som trivs djupt i hålorna mycket sällan, berättar verkets och Swecos experter.
Ombyggnadsprojektet för järnvägen mellan Åbo centrum och Kuppis berör även andra arters boplatser. Där finns bland annat smygstekellik glasvinge, backhumla och storfläckiga pärlemorfjärilar.
Särskilt i Heikkilä finns det rikligt med hotade eller sårbara arter, såsom gulmåra och hundtunga. I lundarna i Muhkuri kvittrar bland annat näktergalen som klassificeras som livskraftig, uppges det.
– Muhkuri är ett mycket artrikt område och har en stor naturmångfald. Samtidigt är det en viktig rekreationsplats för människor, berättar landskapsplaneraren Mensonen.
Man kan ansöka om förflyttningstillstånd för utrotningshotade växt- och djurarter hos NTM-centralen, men läderbaggen är så hotad att man inte fick tillstånd för den, konstaterar hon.
Nybyggen erbjuder också möjligheter
Trafikledsverkets projektchef Erkki Mäkelä säger att växter, djur och deras utbredningsområden längs banan ska beaktas vid montering av elstolpar, sprängningar och andra projektarbeten.
– Främjandet av hållbar utveckling och naturens mångfald är viktiga värden för banprojektet Kuppis–Åbo, där man utöver läderbaggen även beaktar bland annat fladdermössen som äter på Auraåns järnvägsbro och fåglarna som häckar i närheten av banan, säger Mäkelä.
Niina Mensonen konstaterar att byggprojekt innebär utmaningar, men också möjligheter att främja naturens mångfald. Bangårdar är ofta värdefulla, solexponerade miljöer med mycket fjärilar, humlor och växter.
– När man utför banarbeten i stadens centrum förändras oundvikligen livsmiljöerna, landskapen och stadsbilden i någon mån. Vi restaurerar ändå arternas livsmiljöer och gör växtarterna mångsidigare så mycket som möjligt, säger hon.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.