Förflytta dig till innehållet

Rapport: Hälften av penningspelen spelas av en liten grupp och majoriteten av dem har spelproblem

Drygt en tredjedel av alla penningspel spelades förra året av spelare med penningspelsproblem. Det framkommer i Institutet för hälsa och välfärds rapport om Finländarnas penningspelande 2019 som publicerades på tisdagen.

Rapporten visar att en liten del av spelarna, bara 2,5 procent, förra året stod för hälften av totalkonsumtionen av penningspel i Finland.

I denna grupp på cirka 72 000 personer var spelproblem särskilt vanliga.

Drygt 60 procent hade ett spelproblem och nästan 15 procent spelade på risknivå. Endast en fjärdedel av spelarna som konsumerade mest spelade utan problem.

I motsvarande undersökningar som genomförts 2007 och 2015 kom hälften av konsumtionen av penningspel från en något större grupp spelare. De första resultaten av rapporten publicerades i våras i två statistikrapporter.

”Resultaten som publicerades på våren visade att spelande på risknivå har minskat i Finland, vilket är en bra riktning. Det är oroväckande att en liten grupp till och med upplever mer spelproblem än tidigare”, säger Anne Salonen, specialforskare vid Institutet för hälsa och välfärd, i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten var penningspelsproblem vanligast 2019 hos arbetslösa eller permitterade personer som tjänade 501–1000 euro netto i månaden.

Hälften spelar för att vinna pengar

Hela 55 procent av spelarna uppgav att matbutiker och köpcenter är de vanligaste ställena att spela på. Det egna hemmet och kiosker var också vanliga platser.

Hälften uppgav att de i första hand spelade för att vinna pengar. En tredjedel spelade på grund av spänning, välbehag eller nöje.

En liten del på ungefär 3 procent spelade för att umgås med andra.

En ännu mindre grupp spelade för att stödja ett gott ändamål och ett fåtal spelare uppgav att de spelade för att slappna av, lindra stress eller fly en obehaglig känsla.

Institutet för hälsa och välfärd skriver att personer med spelproblem ofta också har andra utmaningar i livet. Sannolikheten för att en person har spelproblem är större om det i närkretsen förekommer personer som också har liknande spelproblem.

7 procent av personer som använde alkohol på risknivå hade spelproblem. Av personer som använde alkohol måttligt hade endast 2 procent spelproblem.

Enligt rapporten var riskanvändning av alkohol, psykisk belastning och problem med digitala spel och penningspel särskilt vanliga bland åldersgruppen 18–24.

”Intäkterna från penningspel används för goda och nyttiga ändamål. Men det är viktigt att se hur dessa goda ändamål bekostas av en liten och sårbar befolkningsgrupp i det nuvarande systemet”, säger Salonen.

Salonen säger att övervakningen av åldersgränsen måste förbättras. I jämförelse med 2015 har unga vuxnas andel minskat i penningspelen, men andelen minderåriga spelare i åldern 15–17 är oförändrad.

Institutet för hälsa och välfärd utför undersökningen vart fjärde år på uppdrag av Social- och hälsovårdsministeriet. Nästan 4 000 finländare i åldern 15–74 svarade på enkätundersökningen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter