Rapport: Det här är 2020-talets megatrender – någon återvändo till det förflutna finns inte, enligt Sitra

Sitra har kartlagt megatrenderna för 2020-talet och sammanfattar utvecklingen i fem delområden: den ekologiska omställningen är brådskande, makten flyttar från poler till nätverk, befolkningen åldras och blir mer heterogen, ekonomin definieras om och teknologin berör allting.
– Förändringarna och spänningarna i samhället kan verka skrämmande. Men att man kan identifiera spänningarna visar att man kan påverka framtiden, står det i rapporten.
Sitras framtidsrapport är en uppdatering från 2017. De långsiktiga samhällsförändringarna ändras inte så mycket på tre år. Framtidsscenarierna bygger på vad som har hänt under de senaste tre åren, exempelvis att miljön blivit en alltmer central fråga.
– Vi har gått över till krisretorik när vi talar om ekologisk hållbarhet, säger Katri Vataja, direktör för förutsägelse och strategi på Sitra, i ett pressmeddelande.
Samtidigt har teknologisk utveckling gått från hajp till en allt större del av vardagen. Utöver att uppdatera trenderna försöker Sitra också bättre förklara hur de olika förändringarna hänger ihop.
Ekologisk kris
Klimatuppvärmningen är på väg mot en punkt då den föder sig själv och då mänskligheten inte längre rår på den. Under 2020-talet anses det vara bråttom att agera. Nu har man också fått upp ögonen för den hotade biologiska mångfalden.
Miljön ger upphov till flera spänningar, som syns i dagspolitiken. Kravet på klimathandlingar har fått en motkraft i klimatskepticism. Frågan är också vem som ska genomföra förändringarna och hur. Vad ska Finland göra? Och hur görs omställningen rättvist?
Befolkningsförändringar
Finlands befolkning åldras och nativiteten är låg. Urbaniseringen fortsätter, samtidigt som migrationsrörelserna blir kraftigare.
Hur man definierar sin identitet är också i förändring. Arbete och utbildning är centrala för identiteten, men jobben förändras och vi övergår alltmer mot livslångt lärande. Också röstningsbeteendet förändras – det går inte längre att dela in de politiska frågorna i höger eller vänster och partitrogenheten minskar.
Makt i nätverk
Enligt rapporten går det inte längre att dela upp makten i geopolitiska block, som USA, Europa eller Kina. I stället flyttar makten i allt högre grad över till nätverk där stater, organisationer och företag utövar makt genom kontakter.
När företagen i allt högre grad är internationella uppstår spänningar då nationalstater måste göra upp spelregler genom internationella organ. Samtidigt har starka ledare, som lovar att ta tillbaka kontrollen, blivit alltmer populära.
Förnyad ekonomi
Ekonomin är starkt sammankopplad med ekologiska utmaningar. Samtidigt ökar ojämlikheten, trots att den absoluta fattigdomen minskar. Ekonomitidningen Financial Times och en rad andra otippade aktörer har krävt en reform av det kapitalistiska systemet.
En ekonomi som är både socialt och ekologiskt hållbar är en av de stora utmaningarna under 2020-talet. Det behövs då tillväxten flyttar bort från Europa och det sker stora förändringar på arbetsfronten.
Teknologi överallt
Algoritmer och data har tagit snabba steg in i vardagen, med exempelvis smarttelefonen. Maskininlärning förväntas förbättra algoritmerna i allt snabbare takt och alltmer beslutsfattande överförs till maskiner. Ett praktexempel är de självkörande bilarna.
Sitra frågar sig vem som gynnas och missgynnas av den tekniska utvecklingen, och om den kan anpassas till den åldrande befolkningen. Det är enligt Sitra viktigt att granska hur teknologin påverkar vårt beteende och om till exempel teknologiberoende försämrar hälsan.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.