Räntechock skakar bostadsmarknaden – ”Läget är katastrofalt”, säger veteran i branschen

Det stigande räntorna har försatt många bostadsägare i ekonomisk knipa och ingenting tyder på att situationen ska bli bättre, snarare tvärtom.
Speciellt besvärlig är situationen för dem som har köpt en lägenhet i ett nybygge där försäljningspriset har varit lågt och finansieringsvederlaget väldigt högt. I allmänhet brukar finansieringsvederlaget vara cirka 70 procent av lägenhetens totala pris.
Vederlaget täcker amorteringar och räntor på lån som tagits för att bygga huset.

Vårt exempel kommer från Kakolabacken där lägenheterna byggdes och renoverades med lånepengar. De första åren betalade man vanligen endast räntan på bostadsbolagets lån.
Då kunde räntan vara 1–2 procent, nu ligger den på 4–5 procent. När sedan amorteringsfriheten tar slut och vederlaget ska börja betalas är det många som råkar illa ut, säger fastighetsrådet Olli Ojala , styrelseordförande för Kakola Yhtiöt.
– Med en relativt liten handpenning har man fått tillgång till lägenheten och nu när man ska man börja amortera på husbolagets lån vars ränta har fyrdubblats är följderna dramatiska. Samtidigt har sköteselkostnaderna stigit med 10–20 procent de senaste åren och om man dessutom ska betala tomthyra är läget katastrofalt. Det här gäller inte bara Kakolabacken, det är ett problem i hela landet.

Ojala beskriver bostadsmarknaden på ett allmänt plan. För de lägenheter som Kakola Yhtiöt själva har renoverat och sålt har förhållandet mellan finansieringsvederlag och handpenning varit 50–50 vilket gör att kundens skuld till bostadsbolaget är mindre och därmed är också risken för att man ska råka i ekonomiskt trångmål mindre.
På Kakolabacken säljs just nu till exempel en tre år gammal trerummare där försäljningspriset är 149 080 euro, det skuldfria priset ligger på 359 000. Finansieringsvederlaget är 290 euro i månaden och bolagsvederlaget 888 euro. Förutom det betalar man en tomthyra på 248 euro i månaden och ett skötselvederlag på 298 euro i månaden.
Det har förekommit tråkiga fall där folk inte har haft råd att bo i sina egna lägenheter.
Anders Winter, fastighetsmäklare
Samtidigt stiger husbolagens kostnader för till exempel el, försäkringar och underhåll. Utgifter som tas ut i form av skötelsevederlag. En kombination av allmänt stigande kostnader, stora lån och höjda räntor kan få överraskande konsekvenser, säger fastighetsmäklaren Anders Winter på Kiinteistömaailma.
– När både finansieringsvederlaget och skötselvederlaget stiger kan det röra sig om hundratals euro i månaden. I värsta fall är det en ensam pensionär som bor där och det har förekommit tråkiga fall där folk inte har haft råd att bo kvar i sina egna lägenheter.
Vad är ditt råd – är det klokare att ta ett större banklån och betala av finansieringsvederlaget än att amortera det under en längre tid?
– Det är förnuftigare att ta ett banklån. Om du hamnar i ekonomisk knipa är det lättare att förhandla med din egen bank och till exempel komma överens om amorteringsfrihet för en viss tid. Som privatperson kan du inte påverka husbolagets lånevillkor och om du inte betalar finansieringsvederlaget enligt den uppgjorda planen kan husbolaget i värsta fall ta över lägenheten och hyra ut den.
Men inte heller husbolagen går säkra. Det här gäller i synnerhet nybyggen där placerare har köpt lägenheter för billiga lånepengar och räknat med att betala av på husbolagets lån genom att hyra ut bostäderna.
Nu när marknaden har slagit kullerbytta och hyrorna inte har stigit i samma takt som kostnaderna, räcker pengarna helt enkelt inte till för att betala husbolagens lån.
Även om betalningsstörningarna gäller endast enstaka lägenhetsinnehavare i ett husbolag, är det hela bolaget som drabbas, säger fastighetsrådet OIli Ojala.
– Det är en förskräcklig situation. Om husbolaget har stora skulder och inte längre får tillräckligt med intäkter för att betala av på sina lån kommer flera husbolag att gå i konkurs de kommande åren i fall vi inte snart ser en kraftig räntenedgång.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.