Rakt svar efter kritik i Pargas: ”Jo, skyltningen vid vallokal kunde ha varit bättre”

Petra Öhman, sekreterare för centralvalnämnden i Pargas, beklagar att skyltningen för de som har svårt att röra sig var bristfällig i vallokalen i Malms skola i Pargas i söndagens välfärdområdesval.
– Jag håller nog tyvärr med om att det blev lite dåligt, medger Öhman utan omsvep.
ÅU ringer Öhman efter att vi fått höra kritik angående brister i tillgängligheten till vallokalen.

Huvudingången hade flera trappsteg, och det hade även huvudutgången på baksidan.
Det fanns visserligen en tredje in- och utgång utan trappor. Men enligt uppgiftslämnaren, som vill vara anonym, ska den rutten ha varit dåligt utmärkt och därför inte använts av så många.
Det ska enligt uppgifterna ha funnits en handskriven skylt bredvid huvudingången som pekade mot invaparkeringen och den alternativa dörren, men skylten ska ha varit svår att se då det var mörkt. Den otydliga skyltningen sägs ha lett till att taxibilar som till exempel hämtade folk med rullator till vallokalen inte förstod att stanna vid den dörren.
Inne i vallokalen ska det ha funnits två skyltar som angav var utgångarna fanns, men skyltarna ska inte ha berättat att den ena utgången passade dem som har svårt att röra sig i trappor.

Slogs av det själv
Petra Öhman säger att hon inte nåtts av några klagomål, men konstaterar att beskrivningen i stort sett stämmer med hennes egna självkritiska observationer.
Hon säger att det har varit mer utmanande än vanligt att sy ihop vallokalsarrangemangen eftersom Pargas röstningsområde nu har bytt vallokal i tät takt.
Valdagsröstningen har länge ordnats i Sarlinska skolan. Men då fjolårets kommunalval sköts upp till sommaren hann skolan börja rivas före valet och röstningen flyttades till PIUG.
Och nu, i välfärdsvalet, ordnades valdagsröstningen alltså i Malms skola.
– Så det har krävts mycket arrangemang för att få allt att löpa bra. Det var meningen att det skulle vara bättre skyltat, men av olika anledningar blev det haltande, säger Öhman.

”Coronakompromiss”
Öhman påpekar dock att det hela tiden stod valnämndsmedlemmar i lokalen som kunde dirigera personer till lämplig utgång, och att de tidvis även stod utanför lokalen vid huvudingången och kunde dirigera väljare till den mer lättillgängliga in- och utgången.
Öhman säger att man valde att inne i vallokalen inte specifikt ange att den vägen var tänkt för de som har svårt att röra sig. På så sätt kunde alla ta den utgången, som innebar en kortare väg till parkeringen, om de så önskade.
– Det bästa skulle ha varit om vi kunnat använda endast huvudingången, med en ramp. Men nu i coronatider valde vi att ha skilda in- och utgångar. Den mer tillgängliga ingången är ganska liten, med en korridor, och vi ville inte ha trängsel där. Pargas är ett stort röstningsområde med mycket folk i farten.
– Så det blev en ”coronakompromiss”, och som sagt hade vi extra människor i lokalen som kunde dirigera hela tiden. Men skyltningen kan alltid vara bättre, och jag beklagar att den i det här fallet blev dålig på invasidan.
Tillgänglighetsexpert: Inget unikt problem
I samband med val har Invalidförbundet en blankett (på finska) på sin webbsida där vem som helst kan rapportera in brister i tillgängligheten i landets vallokaler.
Blanketten för välfärdsområdesvalet kan fyllas i ända till månadens slut. Det är alltså inte klart hur många rapporter som kommer in nu och exakt vad de handlar om.
Men vid förbundets tillgänglighetscenter Eska säger Ari Kurppa att del av rapporterna brukar handla om samma sak som i Pargas: att det nog finns en tillgänglig rutt till vallokalen, men att skyltningen kunde vara bättre.
– Skyltningen kan till exempel innehålla luckor. Den som sätter upp skyltarna kanske känner till platsen bra. Men man bör alltid tänka på att även en person som inte alls känner till platsen ska förstå skyltningen, säger han.
Kurppa konstaterar att den respons som Invalidförbundet får in om vallokalerna inte antyder att brister i tillgängligheten där skulle vara ett jätteproblem överlag.
Å andra sidan, säger han, kan det förstås vara så att en del ger sin respons direkt till valmyndigheten och inte ens känner till möjligheten att kommentera saken på Invalidförbundets sajt.
Och förbundet brukar nog även få in en del rapporter om att till exempel ramper helt saknas vid ingångarna till vallokalen.
– Problem med skyltningen kan man försöka förbättra till och med under valdagen. Det är värre om det finns betydande fysiska hinder, att en ramp saknas, eller att den ramp som finns är bristfällig eller rentav farlig. Sådant fixar man inte nödvändigtvis på en timme. Vi har nog alltid några sådana fall, säger han.
Invalidförbundet har en ”cheklista för röstningsställenas tillgänglighet” på nätet, där man listar drygt 20 punkter att beakta. De handlar bland annat om skyltningen, gångvägarnas lutning, rampernas bredd, trösklarnas höjd, belysningen i valbåset samt om att det ska finnas rullstolsanpassade toaletter, möjlighet att rösta sittande och en plats för invataxi att stanna vid entrén.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.