Räknemiss bakom Pargas och Kimitoöns vaccinbrist – ampullerna finns i sjukvårdsdistriktets frys
Somliga höjde på ögonbrynen då Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt för en vecka sedan meddelade följande: ”Andelen personer som fått första coronavaccinationen: 100 procent av dem som bor i äldreboendeservice.”
En som reagerade var Niklas Guseff. Han är medlem i sjukvårdsdistriktets styrelse och ville kolla om uppgiften verkligen kan stämma för Kimitoöns och Pargas del – samt om kommunerna hade fått för lite vaccin.
ÅU började också reda också ut hur det stod till.
– Uppgiften känns inte riktigt rätt, uppgav Kimitoöns ledande läkare Sami Salminen.
Arbetet med att ge de första vaccindoserna till äldre inom heltidsvård i Kimitoön är inte avklarat. En orsak är att kommunen har fått så lite vaccin att det inte hade varit möjligt, enligt Salminen.
Enligt Salminen finns det anhöriga till äldre som reagerat på sjukvårdsdistriktets uppgift om att alla inom äldreboendeservicen skulle ha vaccinerats, då de själva vet att så inte är fallet.
– Nästa vecka borde alla på olika heltidsboenden ha fått sin första spruta.
Salminen glädjer sig över den nya rekommendationen om en förlängd tid mellan första och andra coronavaccindosen. Det innebär att en viss mängd vaccin som var tänkt som andra dos nu kan ges som första dos åt andra.
– Vi har fått så pass få doser att det här hjälper oss jättemycket.
Nära 100 procent i Pargas
Det finns klienter inom äldreboenden som ännu ska få sin första vaccindos också i Pargas, säger stadens social- och hälsovårdschef Miia Lindström.
– Nästa vecka borde alla vara vaccinerade.
Andelen är redan nu nästan 100 procent på exempelvis servicehusen Aftonro i Iniö och Fridhem i Houtskär, säger Lindström. Orsaken till alla inte fått sin första dos kan bero på att någon ovaccinerad flyttat in på en enhet efter första vaccineringsrundan.
Lindström är glad över att Kårkulla samkommun har fått vaccin direkt av sjukvårdsdistriktet.
– Det har hjälpt oss mycket.
Vad är ”äldreboendeservice”?
Miia Lindström funderar på sjukvårdsdistriktets formuleringar: Syftar ordet ”äldreboendeservice” och 100 procent kanske på inrättningsvård? På exempelvis geriatriska avdelningen Malmkulla har alla fått första dosen, säger hon.
Lindström var kanske inne på rätt spår.
Sjukvårdsdistriktets kommunikationschef Maria Roos skickar ett mejl:
Formuleringen om ”äldreboendeservice” syftar på ”klienter som får dygnetruntvård vid boende- och vårdenheter för effektiverad äldreservice” (ÅU:s översättning). Detta ska inte förstås som alla som bor på äldreboenden – eller får denna ”äldreboendeservice”, en term som verkar existera bara i sjukvårdsdistriktets pressmeddelande.
I klarspråk: Sjukvårdsdistriktets pressmeddelande var uppenbarligen korrekt, men svårt att förstå.
Ett räknefel avslöjas
Det hela slutar ändå inte här: Hur är det med mängden vaccin? Sjukvårdsdistriktets chefsöverläkare Mikko Pietilä ringer först ÅU, därefter till Kimitoöns ledande läkare Sami Salminen.
Pietilä hittar ett räknefel: Vaccin skulle först fördelas enligt kommuners invånarantal, men då befolkningsstrukturen varierar, räknades vaccindoserna senare enligt antalet sjuttioplussare.
Då gick det fel.
I sjukvårdsdistriktets frys finns åtta ampuller reserverade för Kimitoön och drygt tio för Pargas – totalt över 100 vaccindoser.
– Vi måste bli bättre på kommunikationen då det gäller vaccin som de olika kommunerna ska få. Det är i alla fall bra att det här reddes ut, säger Pietilä.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.