Radioaktivt uran, plasthinkar och robotbilar på lärarfestival i Åbo – lärare från hela världen inspirerar varandra

Ett myller av lärare från världens alla hörn fyller Educity i Åbo några dagar denna vecka. Den internationella naturvetenskapliga lärarfestivalen Science on stage ordnas för första gången i Finland och lockar runt 750 lärare till Åbo.
En del av festivalen är en mässa där lärare från alla stadier presenterar sina kreativa sätt att undervisa de naturvetenskapliga ämnena.

Sonja Enestam och Anna Pomoell presenterar hur man kan undervisa om klimatförändringar i ett escape room format. Eleverna får olika utmaningar de ska lösa tillsammans för att i slutändan samla tillräckligt många träd i en balansvåg för att balansera upp de oljetunnor som liggen i den andra vågskålen.
– Med det här konceptet vill vi visa att det är möjligt att tackla klimatförändringarna och att jorden inte kommer att gå under. Vi visar var förändringar sker i dag och hur olika problem kan lösas, säger Enestam som jobbar med projektet för Skolresurs vid Åbo Akademi.

Enestam har en bakgrund inom energibranschen och lyfter genom utmaningarna fram hur energisektorn, som står för majoriteten av koldioxidutsläppen, kan förändras.
Projektet har testats i Kyrkslätts gymnasium. Pomoell, jobbar som lärare i kemi och matematik i gymnasiet, är nöjd med konceptet.
– Studerandena har uppskattat det här och säger att det var lättare att lära sig om klimatförändringarna med escape room utmaningarna.
Just det här spelet är uppbyggt för gymnasieelever, men enligt Pomoell finns det inget som hindrar att det även anpassas för lägre stadier.
– Det är uppbyggt helt enligt läroplanen, även den för lägre stadier. En del uppgifter är för svåra, men det går att anpassa.
Radioaktiva experiment

I granbåset sitter Adam Blahák. Han är en passionerad fysiklärare från Tjeckien. Här visar han olika enkla experiment om radioaktivitet man kan göra.
Till exempel kan man fotografera radioaktivitet men sin smarttelefon. Det enda som krävs är att man sätter en liten bit aluminiumfolie över linsen. Bilden man får är en svart bild med vita prickar, som är radioaktiv strålning.

På bordet framför sig har han några stenar med uran och andra radioaktiva föremål.
– Tjeckien är känt för sina uranrika stenar. Själva radioaktiviteten från dem är inte farlig men de splittras lätt och dammet är giftigt. Därför är de i en påse för att inte skada eleverna.

Han demonstrerar även hur man kan synliggöra den radioaktiva strålningen från uran med torr is. Strålningen syns som en dimmig projektion från uranbiten.
Enkla innovativa idéer
Lärare från Ukraina är också på plats. De visar upp ett projekt de har om att lära eleverna att odla mikrogrönt, det vill säga små skott av olika grönsaker och växter.

– Det är enkelt att odla och de är mycket hälsosamma. De äldre eleverna kan även odla för att sälja, så vi uppmuntrar till företagsamhet på samma gång, säger Liudmyla Kovalenko.
Innovativa idéer behöver inte vara avancerade. Nicola Bolton från Storbritannien uppmuntrar lärare att ta med sina elever ut i naturen. Hon kallar det Bucket school, hinkskolan. Plasthinkar används som pallar för eleverna att sitta på.
– Nästan alla ämnen kan undervisas utomhus på något sätt. Här finns inga begränsningar och läraren kan skapa sina egna metoder, säger hon.

Iden föddes ur en längtan att uppmuntra barnen att vistas mera utomhus.
– Det var intressant att komma till Finland. Jag hade en uppfattning att här tar skolan vara på naturen och är väldigt mycket utomhus. Men jag har ärt mig att man kämpar med samma utmaningar överallt.

Petros Poutos, en elektroniklärare från Grekland demonstrerar robotbilar han elever har byggt. De har speciella hjul under sig som tillåter dem att köra i alla riktningar och de kan själva ta sig förbi olika hinder.
Konst och vetenskap kombineras

I en annan monter visar Kateřina Lipertová , från Tjeckien, hur hon kombinerar fysikens ljuslära och elektronik med konst. Eleverna skapar kreativa bilder med olika ljuskällor och lång exponeringstid på kameran.
– Eleverna lär sig om fotografering och ljus. Samtidigt skapar de egna ljuskällor med ledlampor och lär sig göra egna enkla elektroniska kretsar, säger hon.

Det är flera som kombinerar konst och vetenskap. Det gör även Kalliopi Giannakoudaki och Georgios Chatzisavvas, från Grekland. Deras projekt Shedding light on Picasso, ungefär Nytt sken på Picasso på svenska, demonstrerar hur olika elektromagnetiska strålningar kan vis visa olika lager i en målning.

– En enkel webbkamera i nattläge kan se de undre lagren i en målning, för att den använder infraröd strålning som tränger djupare in i målningen, säger Chatzisavvas.
– Det är samma teknik som används för att hitta dolda målningar bakom kända konstverk av bland annat Picasso. De återanvände ofta samma duk och målade över en gammal skiss, säger Giannakoudaki.
Det finländska skolsystemet lockar
Mässan har fått stor internationell uppmärksamhet. Bengt-Johan Skrifvars , är en av organisatörerna för festivalen. Han jobbar som verksamhetsledare för Skolresurs vid Åbo Akademi, som är en av arrangörerna.

– Vi ser att det finländska skolsystemet har mycket hög status i världen. Lärare har rest långt på egen bekostnad för att besöka oss här, säger han.
På onsdagen ordnades öppet hus för lärare som inte deltar på festivalen alla dagar.
– Vi hade förväntat oss att det främst skulle locka lokala lärare. Men av de 250 anmälningar vi fick till onsdagens öppet hus var 160 internationella lärare. De kommer ända från Sydamerika och Asien.
Science on stage ordnades första gången i Cern i Schweiz 2005 och arrangeras nu för trettonde gången.
Mässan ordnas av Science on stage Europe och värd i Finland är Luma-center Finland.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.