Förflytta dig till innehållet

Räddningsväsendet är en viktig del av välfärden

Egentliga Finlands räddningsverk sträcker sig över 27 kommuner. Hur går det då räddningsväsendet nu förstatligas?

Egentliga Finlands räddningsverk skapades år 2004, då blev Åbo stad värdkommun för verksamheten. Tidigare sköttes räddningsverksamheten av kommunerna. Efter en viss turbulens i starten har räddningsverket lyckats skapa en fungerande och heltäckande verksamhet i Egentliga Finland.

Räddningsverksamheten i Egentliga Finland har fungerat bra. Vad ändras då staten tar över finansieringsansvaret för räddningsväsendet?

Inför reformen gäller den primära frågan pengar, säger Mika Kontio till ÅU. Kontio är räddningschef vid Egentliga Finlands räddningsverk. Den största oron gäller en tillräcklig finansiering. Här har vi det största trollet enligt Kontio.

Välfärdsområdet beslutar om verksamheten men staten bestämmer i sista hand om pengarna som kommer att finnas i välfärdsområdets budget. Hur ska välfärdsområdet agera, om staten säger att anslagen till välfärdsområdet minskas?

Räddningschef Kontio lyfter fram att inför välfärdsområdesvalet har fokus legat på social- och hälsovården, medan frågor som berör räddningsväsendet kanske inte fått samma synlighet. Kommer samma mönster att fortsätta efter valet? Kommer pengarna i huvudsak att gå till social- och hälsovården, medan räddningsverksamheten blir den del som måste anpassa sin verksamhet till en stram budget?

Enligt Kontio finns det behov att ta i bruk ny teknik och att fortsätta renovera och förnya verksamheten. Några stationer behöver repareras, andra ska byggas till och så behövs kanske någon ny. Men om man fixar två stationer per år och har totalt åttio, så tar det fyrtio år, beskriver Kontio helheten med fastigheter.

En viktig del av räddningsväsendet utgörs av de frivilliga brandkårerna. De frivilliga avtalsbrandkårernas verksamhet måste tryggas i alla lägen också i framtiden. Ju mindre ort, desto viktigare är den frivilliga insatsen då olyckan är framme.

Den frivilliga verksamheten är en viktig trygghetsfaktor överallt, men speciellt i skärgården. Den insats som utförs av frivilliga är ovärderlig. Det är också viktigt att trygga återväxten och då behövs en tillräcklig finansiering, utbildning och ändamålsenlig utrustning.

Räddningsverket har också hand om akutvårdstjänster på flera områden i landskapet. Akutvården kommer att komma under samma tak efter reformen, vilket kommer att förbättra koordineringsmöjligheterna för servicen.

Det är osannolikt att kommande regeringar kan sprida ut pengar och öka statens utgifter i samma takt som nuvarande regering gjort. Det är viktigt att trygga finansieringen av räddningsverksamheten efter reformen. En viss risk finns att någon kan bli tvungen att rädda räddningsverksamheten från statens kommande budgetanpassningsåtgärder.

Räddningsväsendets lokala närvaro måste tryggas också inom välfärdsområdet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter