Förflytta dig till innehållet

Räddningsbranschens Centralorganisation oroad för brandkårernas framtid efter hälsovårdsreformen

Arkiv/Emma Strömberg/
en brandbil
Enligt Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland är det är viktigt att kommunerna stöder brandkårerna oavsett vad som händer med social- och hälsovårdsreformen.

I dag består räddningsverksamheten i Finland bland annat av avtalsbrandkårernas samarbete med myndigheterna.

På många orter är det ofta brandkåren, eller frivilliga brandkåren, som är den första eller enda hjälpen på plats enligt Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland.

Brandkårerna rycker dagligen ut på ungefär 200 larmuppdrag i hela landet.

– Det ligger i kommunernas intresse att ha en välfungerande brandkår, säger Petri Jaatinen, brandkårschef vid Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland.

– Cirka 15 000 deltidsanställda och frivilliga deltar i brandkårsverksamheten och sköter larmuppdrag. De deltar i ungefär 60 procent av utryckningarna. Det här är en resurs vi måste ta vara på.

Deltidsanställda och frivilliga inom brandkårsväsendet samarbetar med myndigheterna genom avtal. Avtalsbrandkårerna kompletterar Finlands räddningsväsende och tar hand om många ärenden tillsammans med myndigheterna.

Enligt centralorganisationen borde kommunerna stödja brandkårens verksamhet oavsett vilka konsekvenser social- och hälsovårdsreformen får.

Ett nätverk av brandstationer, för att ge brandkårerna möjlighet att hjälpa medborgarna lokalt, är en del av säkerheten i samhället i Finland.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter