Förflytta dig till innehållet

Qigong hjälper oss bli en bättre version av oss själva, tycker kursdeltagare i Pargas — samtidigt 20-årsjubileum för qigong i Åbo

många mogna människor i en sal står stilla med armarna utåtsträckta

Qigongkursen i Pjukala i Pargas pågår från torsdag till söndag och deltagarna kommer från Svenskfinland och Sverige. Foto: Anja Kuusisto


I salen i Pjukala folkhögskola är det trångt men rofyllt, kamerans klick är det enda ljudet som hörs.
Kursdeltagarna följer Fatima Ringvalls och Lars Hagners instruktioner och ställer sig en qigongposé.
I qigong har man inte bråttom, man tränar fokuserat, koncentrerat, stärker sin kropp och blir aldrig fullärd.
– Vi vill hitta en balans för hela människan. Vi strävar efter att bli det bästa av det vi var tänkta som, det bästa vi som människor kan bli, säger Tormod Hardenberg, bosatt i Stockholm, uppvuxen i Norge.
Tidigare har också han hållit kurser i Finland, nu deltar han i den pågående ”Lyft upp Qi-kursen” i Pargas. Qi kan då tolkas ungefär som livsenergi.
Jag tänker på Hardenbergs ord och blir allt mer pinsamt medveten om hur koncentrationen i salen störs av kamerans klick.

Qigong landsteg i Finland via Folhälsankurs

Men det kan finnas en poäng med att berätta om träningskonsten qigong.
– Jag hittade qigong via en notis i ÅU. Det var en puff för en kommande kurs, och den förändrade faktiskt mitt liv.
Lugnt, utan dramatik, säger hon så, Margareta Willner-Rönnholm, som deltar i höstkursen i Pjukala.
Hon berättar om en text som Clara Puranen hade skrivit om en kommande kurs i qigong. Kursen hölls 16–17 oktober 1999.
Det var Folkhälsans friskvård med Margó Storm i spetsen som då introducerade qigong i Åbo.
– Margó hade varit på kurs på Åland, där var de före oss, berättar Willner-Rönnholm och Johanna Törnroth som båda hör till Åboqigongens eldsjälar.

Margareta Willner-Rönnholm, Johanna Törnroth, Tormod Hardenberg och Livia van Leuven har alla fastnat för träningsformen qigong. Foto: Anja Kuusisto

”Det finns inte tid att låta bli att träna”

Törnroth bor visserligen i Nagu och deltar inte regelbundet i någon veckoträning i Åbo, men qigong har också hon tränat i 20 år.
– Det finns folk som säger att de inte hinner med någon fysisk aktivitet, eller träning. Jag skulle säga att jag inte har tid att låta bli, säger Törnroth.
I qigong hör det till att du tränar för dig själv varje dag och det räcker med 20 minuter.
– De minuter jag sätter på träningen ger mig så mycket energi att jag orkar med mycket mer under en dag. Om jag inte tränade skulle jag knappast ha den orken, fortsätter Törnroth.
När Johanna Törnroth for på den första föreläsningen om qigong hade hon haft problem med nacke och axlar och provat många träningsmetoder. För henne blev det här den rätta.
Rikssvenska Livia van Leuven har en lite liknande bakgrund, även om hon började med qigong lite slumpartat för fem år sedan, då hon var 19 år gammal.
– Jag hade problem med mina knän, hade jobbat som servitris och knäna var så slut att jag måste gå med dem tejpade och hade specialskor. Jag var i Australien då men kom hem till Sverige och mamma hade anmält sig till en kurs i qigong. Häng med, sa hon.
Knäna stärktes, Livia stärktes och på den vägen är det. Nu deltar stockholmaren Livia i höstkursen i Pargas.

”Resultatet var gott, träningen hjälpte att styra mina tankar rätt”

Också Tormod Hardenberg var 19 då han första gången tränade qigong för 14 år sedan i Norge.
– Det var inte så att jag var intresserad av några alternativa metoder och inte hade jag några fysiska problem heller. För mig handlade det mer om vardagsbekymmer, hur jag skulle hantera mig själv där i 20-årsåldern.
– Jag var resultatfokuserad, då träningen gav gott resultat blev jag engagerad och ville forsätta.
– Den hjälpte mig att få en bättre kontroll över mitt liv och mina tankar, bestämma över vad jag tänker på, säger Hardenberg.
Han exemplifierar: qigong kan hjälpa och avgränsa när man absolut inte vill tänka exempelvis på något på jobbet som irriterar.
Johanna Törnroth sammanfattar kanske det hela då hon säger:
– Qigongen hjälper oss att navigera bättre, både fysiskt och mentalt.

Qigong

Qigong är en mångtusenårig kinesisk träningskonst. Rörelserna är fysiskt enkla att utföra och mental koncentration är väsentligt.
Euroepan Zhinengqigong heter organisationen som har sin centralort i Stockholm och som står bakom de zhinengqigongkurser som ordnas i Europa.
En höstlovskurs med drygt 40 deltagare från Svenskfinland och Sverige pågår som bäst i Pjukala folkhögskola i Pargas.
Lokala arrangörer är några av de Åbobor som började med qigong för 20 år sedan.
I november, den 16–17.11, ordnas en tvåspråkig veckoslutskurs i Åbo som samtidigt är något av ett 20-årsjubileum. Det är frågan om en grundkurs, intresserade kan kontakta Margareta Willner-Rönnholm, maggawr@hotmail.com
Träningsgrupper med veckoträningar finns i Åbo och Pargas. Qigong tränar man också dagligen för sig själv.
 

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter